7,5 milyon yıllık fosilin restore ediliyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile Yamula Barajı çevresinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda, dünyada tek parça halinde ilk olan 7,5 milyon yıllık Choerolophodon Pentelici türüne ait fosil, Anadolu Harikalar Diyarı Bilim Merkezi'nde restore ediliyor.

7,5 milyon yıllık fosilin restore ediliyor

500 CİVARINDA FOSİL BULUNDU

Restorasyon ve kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Cumhuriyet Üniversitesi Antropoloji Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Oğuzhan Köylüoğlu, Yamula Barajı çevresinde yapılan kazılarda bugüne kadar 404, Barsama 'da ise 100 'ü aşkın fosil türüne ulaşıldığını söyledi. Bölgenin fosil açısından çok zengin olduğunu kaydeden Köylüoğlu, "Spesifik bir örnek olan Choerolophodon Pentelici türü fil, miyosen dönemde yaşamıştır. Aslında bütün türlerin kökeni miyosen kökenlidir. Yani 22 milyon yıl ile 5 milyon yıl arasında yaşamıştır. Bunların yaşadığı coğrafya ise günümüz savana Afrika’sıdır. Yeşilliğin olduğu ve suyun bol olduğu alanlarda yaşamışlardır. Bu tür Avrasya’ya daha çok Anadolu üzerinde rastlanılan bir türdür. Choerolophodon Türkiye’de en nadir bulunan fil türü diyebiliriz.” dedi.

ÖZGÜN TÜRLER VAR

Bölgede yapılan kazılarda başka özgün türlere de rastladıklarını söyleyen Köylüoğlu, şu bilgileri verdi:

“2018 yılında yüzey araştırmasına ilk geldiğimizde, yüzey araştırmalarında bulunan parçalardan bu kadar fazla örnek bulabileceğimizi tahmin etmiyorduk. Zaman geçtikçe ve çalışmalarımızın hızı ile beraber büyük cinsler, büyük türler tanıdık. Megafauna alanında ilk çalışmalardan birini imza attık diyebiliriz. Her sene geçtikçe ardı ardına daha büyük ve daha çok fosil bulduk. En son kazı çalışmamızda Deinotherium dediğimiz fil türüne rastladık. Bu tür dünya üzerinde yaşamış en büyük fillerden bir tanesi. Omuz yüksekliği 4 metre yüksekliğindedir. Deinotherium’un sadece dişini bulduğumuz halde daha büyük fosillerine de rastlayacağımızı umuyoruz. Çalışmalarımızda daha büyük ve daha çok fosillere erişeceğimizi düşünüyoruz."

PALEONTOLOJİ MÜZESİ 'NDE SERGİLENECEK

Halihazırda çıkarılan fosillerin temizlik ve restore aşamasına gelindiğini kaydeden Köylüoğlu, fosillerin Türkiye 'de ilki Kayseri 'de açılacak olan Paleontoloji Merkezi 'nde sergileneceğini sözlerine ekledi.

İHA