40 yıllık soruna Büyükkılıç el attı!

40 yıldır tapuları alınamayan ve 8 yıldır kentsel dönüşüm çalışmalarının başlayamadığı Sancaktepe Mahallesi'nde, sorunlar birer birer çözülüyor. 96 hanede yaklaşık 500 kişinin yaşadığı mahallenin tapu sorununu Memduh Büyükkılıç çözecek.

40 yıllık soruna Büyükkılıç el attı!

Yaklaşık 8 yıl önce Kentsel Dönüşüm alanı ilan edilen ancak 40 yıldır tapularını alamayan Sancaktepe Mahallesi sakinlerinin sorununu Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç çözdü. Her seçim zamanı farklı partilerden yetkililerin gelip vatandaşı galeyana getirdiği iddia edilen Sancaktepe’de; vatandaşlar yeni imar planının çizilmesiyle hem tapularına hem de evlerine kavuşabilecek.

 

“Mahalleliyi galeyana getiriyorlar!”

Mahalle Muhtarı Hacı Ahmet Özcan, her seçim döneminde farklı partilerden gelip vatandaşı kışkırtan siyasetçilerin olduğunu belirterek, “Cuma günü İYİ Parti'den bizim mahalleye bazı yetkililer geldi. Buradaki halkı galeyana getirdiler. Zaten her seçim döneminde olur bu. Ak Parti sizinle burada ilgilenmeyecek, sizi mağdur edecek dediler. Bunlar mahalleden gittikten sonra vatandaşlarda bir ayaklanma oldu. Vatandaşlar topluca belediyeye gidelim diye konuşuyorlardı. Biz de bu iş böyle olmaz, önce belediyeyi arayalım bakalım durum neymiş dedik” dedi.

 

2 yıl önce de böyle sıkıntılar olduğunu belirten Muhtar Özcan, “Biz daha önce de Büyükşehir Belediyesi’ne gittik, Memduh Başkan ile konuştuk. Bize söz verdi. 18. maddeyi yürürlükten kaldırıp imarı tekrar çizdireceğim dedi. Bunun üzerine imar çizildi, askıya alındı. Şimdi yine mahalleyi galeyana getirmeye çalışıyorlar. Ben de belediyeyi arayıp randevu istedim. Telefonda beni İmar Daire Başkanı Ali Süslü ile görüştürdüler. Birkaç komşunuzu alın burada konuşalım dedi. Belediyeye gittik. Kimseyi mağdur etmeyeceklerini söylediler. Bunun üzerine bizler Memduh Başkanı ile görüşmek istedik. Ve görüştük” ifadelerinde bulundu.

 

“Her sabah korkuyla uyanıyoruz”

Mahalle Sakini Ferhat Uludaşdemir de 40 yıldır tapularını almaya çalıştıklarını belirterek, yaşadıkları korkuyu şu şekilde anlattı:

“Babam 40 yıl uğraştı alamadı. Şimdi de ben uğraşıyorum alamıyorum tapuyu. Benden sonra çocuklarım mı uğraşsın? 20 yıldır ben uğraşıyorum. Mahallede metrekaresine bin lira isteyecekler söylentisi vardı. Benim 4 yüz metre kare arsam var. 4 yüz bin lirayı nasıl ödeyeyim. Bizim mahallemizdeki herkes dar gelirli, asgari ücret ile çalışan insanlar. Bir diğer söylenti de bizim mahallemizin zenginlere peşkeş çekileceği yönündeydi. Bizleri sokağa atacaklardı. Rahat değiliz biz mahalleli olarak, her sabah kapımda kepçeyle uyanma korkusu var.”

 

“Kimsenin gözünden yaş akıtmam”

Memduh Büyükkılıç ile görüşmede; yaşadıkları tüm sıkıntıları anlattıklarını söyleyen Muhtar Özcan, Başkan Büyükkılıç’ın kendilerine söylediklerini Anadolu Haber’e şu şeklide anlattı:

“Memduh Başkan bizlere garanti verdi. Öncelikle zenginlere satılıp da insanların sokağa atılacak lafı külliyen yalan dedi. Sonrasında; asla ve asla biz buna müsaade etmeyiz dedi. Biz daha önce hiçbir vatandaşımızı mağdur etmedik. Mahallede bulunan askeri alanın bir kısmı şehir dışına taşınacak. O bölgeye de okul yapılacak. Evi yola ve okula giden 15 konut sahibini TOKİ’lerden birine yerleştireceğiz.  Kimsenin gözünün yaşını akıtmam, kimseyi de sokağa atmam. Projeyi tamamlayalım Çevre Şehircilik İl Müdürü ile birlikte mahallenizi ziyaret edeceğiz. Geri kalanların arsalarının da yaklaşık yüzde 45’ini devlet alıyor; yoldur, yeşil alandır o ihtiyaçlar için. Geri kalan yüzde 55’de şahsın oluyor. Yüzde 55 aşağı yukarı 250 metrekareye tekabül eder.  Bu arsa ile de bir müteahhit ile anlaşacaksınız. Arsaların tapu masrafı da çok cüzi miktarlarda, vatandaşın ödeyeceği gibi tahsil edilecek. Böylelikle buradaki imarı çizilmiş olan araziler tescillenecek. Tescillendikten sonra Çevre Şehircilik Bakanlığına gönderilecek dedi” diyerek 40 yıldır çözülemeyen tapu sorununu Büyükkılıç’ın çözeceğini söyledi.

>>Dilek Bayram