26 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

26 Ağustos tarihinde hangi gelişmeler yaşandı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

26 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

26 Ağustos tarihinde yaşanan gelişmeleri tarih arşivlerinin tozlu sayfalarından alıp sizler için derledik. Bu tarihte gerçekleşen önemli olaylar ve dönüm noktalarıyla birlikte geçmişin sayfalarında derin bir yolculuğa çıkıyoruz.

Geçmişin sayfalarında gerçekleşen bu dönüm noktaları, tarih boyunca insanlık için önemli etkiler yaratmış ve geleceğimizi şekillendirmiş olaylar arasında yer alıyor. 

26 Ağustos 2021

ZAFER PARTİSİ KURULUŞ DİLEKÇESİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA SUNULDU

26 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Bağımsız İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ'ın başkanlığındaki Zafer Partisi'nin kuruluş dilekçesi İçişleri Bakanlığına sunuldu. Kuruluş için gerekli evrakların partililerce teslim edilmesinin ardından beraberindeki heyetle onaylanan belgeleri almak için İçişleri Bakanlığına gelen Özdağ, burada basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Zafer Partisinin, 19 Mayıs 2021'de Anıtkabir'i ziyaret ederek başladıkları yürüyüşle yola çıktığını ve Türkistan'dan Hoca Ahmet Yesevi'nin dergahından hız aldıklarını ifade eden Özdağ, şunları kaydetti: "Bilim, birlik, barış diyerek Türkiye'yi dolaşmaya devam edeceğiz ve bugün 26 Ağustos Anadolu'ya gelişimizin 950. yılı. Büyük Taarruz'un 99. yılında partimizi kuruyoruz. Türkiye'ye, büyük Türk milletine, Türk dünyasına hayırlı olmasını diliyoruz."

26 Ağustos 2017

TÜRKİYE ERKEK SUALTI HOKEY MİLLİ TAKIMI AVRUPA ŞAMPİYONU OLDU

26 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Türkiye Erkek Sualtı Hokeyi Milli Takımı, Avrupa Şampiyonu oldu. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu'ndan (TSSF) yapılan açıklamaya göre, Macaristan'ın Eger kentinde düzenlenen 2017 Avrupa Sualtı Hokeyi Şampiyonası'nda Erkek Milli Takımı, finalde İngiltere'yi 5-3 mağlup ederek namağlup Avrupa şampiyonu oldu. Avrupa Şampiyonası'nda erkeklerde İngiltere ikinci olurken, Fransa üçüncülüğü elde etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2017 Avrupa Sualtı Hokeyi Şampiyonasında Erkek Milli Takımının şampiyon olması dolayısıyla Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Şahin Özen'i kutladı.

26 Ağustos 2016

FETULLAH GÜLEN VE 95 FETÖCÜNÜN MAL VARLIKLARINA TEDBİR

26 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ve bazı eski MHP milletvekillerine ait olduğu öne sürülen görüntülerle ilgili soruşturma kapsamında, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in de arasında bulunduğu 96 kişinin mal varlıklarına tedbir konuldu. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, FETÖ elebaşı Gülen, eski İstihbarat Dairesi Başkan Yardımcıları Recep Güven, Ayhan Falakalı ve Coşkun Çakar, aynı dairenin eski Şube Müdürleri Ali Özdoğan ve Yunus Yazar, geçmişte aynı şubede görev yapan Komiser Yardımcısı Enes Çiğci, "Emniyet imamı" olduğu iddia edilen Osman Hilmi Özdil, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Ömer Altıparmak'ın da aralarında bulunduğu 96 şüphelinin mal varlıklarına tedbir konulmasına karar verdi. Şüphelilerin mal varlıklarına, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 128. maddesi kapsamında tedbir konulması kararı alındı.

26 Ağustos 2016

CİZRE'DE POLİS KONTROL NOKTASINA TERÖR SALDIRISI

26 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Şırnak Valiliğinden edinilen ilk bilgilere göre, Konak Mahallesi Cizre-Şırnak karayolu üzerindeki Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Grup Amirliğine yaklaşık 50 metre uzaklıktaki polis kontrol noktasına PKK'lı teröristlerce bomba yüklü kamyonla saldırı düzenlendi. PKK'lı teröristlerce düzenlenen saldırıda, 11 polis şehit oldu, saldırıda 78 kişi de yaralandı. Yaralılardan bazıları helikopterle çevre illerdeki hastanelere sevk edildi. Teröristlerin yakalanması için operasyon başlatıldı.

26 Ağustos 2016

YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ DÜNYADAN ÇOK SAYIDA LİDERİN KATILIMIYLA HİZMETE AÇILDI

26 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da Üçüncü Boğaz Köprüsü, İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e bakan kuzey tarafında inşa edilen bir köprü. İsmi dokuzuncu Osmanlı padişahı ve ilk Osmanlı halifesi I. Selim'e ithafen verildi. Köprü güzergâhı, Avrupa Yakası'nda Sarıyer'in Garipçe mahallesi ile Anadolu Yakasında Beykoz'un Poyrazköy semtinde yer almaktadır. Köprü 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, 322 metre kule yüksekliği ile eğik askılı köprü sınıfında dünyanın en yüksek, tüm köprü sınıflarında ikinci en yüksek kulesine sahip asma köprüsü ve 1.408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan en uzun, tüm asma köprüler arasında dokuzuncu en uzun orta açıklığa sahip asma köprüsüdür.

26 Ağustos 2015

DÜNYA ATLETİZM ŞAMPİYONASI'NDA TÜRKİYE'Yİ TEMSİL EDEN RAMİL GULİYEV DÜNYA ŞAMPİYONASINDA FİNALE YÜKSELEN İLK TÜRK ATLET OLDU

26 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Ramil Guliyev, Azerbaycan kökenli Türk sprint atleti. 2011 yılında Türk vatandaşı olmuştur. Türk vatandaşlığına geçişi, Azerbaycan Atletizm Federasyonu tarafından öfkeyle karşılandı. 2012 yılında Londra'da düzenlenecek olan Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye'yi temsil edebilmesi Azerbaycan Atletizm Federasyonu'nun iznine bağlıydı ve yetkili kurumdan izin çıkmadı. Bu durum Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına kadar ulaştırılsa da Azerbaycan Atletizm Federasyonu kararından dönmeyeceğini kesin olarak bildirdi.

26 Ağustos 2002

ANITKABİR'DE YENİDEN OLUŞTURULAN ''ATATÜRK VE KURTULUŞ SAVAŞI MÜZESİ'' CUMHURBAŞKANI AHMET NECDET SEZER TARAFINDAN AÇILDI

26 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi, Anıtkabir'de Atatürk'ün mozolesinin bulunduğu Şeref Salonu'nun altındaki 3 bin metrekarelik sütunlu alanda bulunan 21 Haziran 1960'ta ziyarete açılmış müze. Müzenin Misak-ı Millî Kulesi ve İnkılap Kulesi arasında bulunan kısım, 1960'tan bu yana "Atatürk Müzesi" olarak hizmet vermekteydi. Bu bölüm, Kasım 2001'de başlayan ve 9 ay süren bir çalışma sonunda yeni bölümlerle birleştirildi ve Büyük Taarruz'un 80. yıl dönümü olan 26 Ağustos 2002 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakanı Bülent Ecevit tarafından ziyarete açıldı. Müze, dönemin Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun talimatı ile yaptırılarak Genelkurmay Başkanlığı'nın sanat danışmanı Mehmet Özel'in koordinatörlüğünde hazırlanmıştır.

26 Ağustos 1991

İSTİNYE TERSANESİ KAPATILDI

26 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

İstinye Tersanesi, Yüz yıla yakın bir süreyle, Marmara Denizi ile Karadeniz arasında İstanbul boğazının en stratejik noktalarından biri olan İstinye Koyu'nda kurulmuş tershane. Hem tamir servis hem de gemi inşaatları düzeyinde uzun yıllar boyunca büyük hizmetler vermiştir.

26 Ağustos 1924

İŞ BANKASI KURULDU

26 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Türkiye İş Bankası A.Ş., kısaca İş Bankası, Türkiye'de bireysel ve ticari bankacılık hizmeti sunan en büyük özel bankadır. 1924'te Mustafa Kemal Atatürk'ün yönergeleriyle kurulan İş Bankası, cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankasıdır.

26 Ağustos 1071

MALAZGİRT SAVAŞI

26 Ağustos: Tarihte bugün ne oldu?

Malazgirt Meydan Muharebesi, 26 Ağustos 1071 tarihinde, Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan ile Bizans İmparatoru Romen Diyojen arasında gerçekleşen muharebedir. Alp Arslan'ın zaferi ile sonuçlanan Malazgirt Muharebesi, "Türklere Anadolu'nun kapılarında kesin zafer sağlayan son muharebe" olarak bilinir.