2024 yılında işsizlik oranı artacak mı?

2024 yılında işsizlik oranı artacak mı? Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi Basın Bilgilendirme Toplantısı'nda kritik açıklamalarda bulundu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde...

2024 yılında işsizlik oranı artacak mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi Basın Bilgilendirme Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu. Teklifin dirençli şehirler, dirençli ekonomi ve dirençli toplum öncelikleri ile hazırlandığını vurgulayan Yılmaz; temel önceliğin depremden etkilenen illerin daha hızlı bir şekilde inşasının tamamlanması olduğuna dikkat çekerek, çok sayıda fayın yer aldığı ülkemizde geleceğe dönük afet risklerini önleme hedefi olduğunu ifade etti.

2024 yılında işsizlik oranı artacak mı?

Bir başka öncelik olarak ise mali disiplini baz alan, maliye ve para politikaları koordinasyonunu güçlendiren bir kavrayışla makro finansal ve fiyat istikrarını korumak olduğunu belirtti.

1 Trilyon Liralık Kaynak depreme ayrıldı

Paratic'in haberine göre 2024 bütçesinde giderlerinin 11 trilyon 89 milyar lira, gelirlerinin ise 8 trilyon 437 milyar lira olarak varsayımsal oranını açıklayan Yılmaz, bütçede deprem için 1 trilyon liralık kaynak ayrıldığının altını çizdi.

Kesintisiz büyüme süreci 13 yıla çıktı

2024 yılı bütçesinde en çok payınsa 1 trilyon 90 milyar lirayla Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrıldığına vurgu yaptı. Küresel sıkıntılara rağmen Türkiye’nin 2022’de yüzde 5,5 ile kuvvetli büyüme hızına ulaştığını söyleyen Yılmaz, böylece kesintisiz büyüme sürecinin 13 yıla çıktığını belirtti.

2024'te yüzde 4'lük büyüme hedefleniyor

Küresel iktisadi faaliyetlerdeki yavaşlama ve 6 Şubat’taki depremlerin etkilerine rağmen 2023 yılının genelinde ekonomik büyümenin yüzde 4,4 olarak gerçekleşeceğini öngören Yılmaz, Türkiye ekonomisinin 2024’te daha dengeli bir talep kompozisyonuyla yüzde 4 oranında büyüyeceği ve enflasyondaki düşüşün de etkisiyle diğer ülkelerden olumlu yönde ayrışacağı yönünde görüşünü bildirdi. 2023 yılında ekonomideki canlılığın devam etmesiyle yıl sonu itibarıyla istihdamdaki yıllık artışın yaklaşık 900 bin kişi olacağını öngördü.

2024'te parasal sıkıştırma koşullarının etkisiyle işsizlik artacak

Türkiye’de işsizlik oranınınsa yıl sonundan itibaren yüzde 10,1’e gerileceğini ileri süren Yılmaz, 2024’te ise parasal sıkılaştırma koşullarının etkisiyle işsizlik oranının hafif bir yükseliş kaydederek yüzde 10,3’e çıkabileceğini açıkladı.

Yıllıklandırılmış ihracatın Eylül ayı itibarıyla 253 milyar doları geçtiğini hatırlatan Yılmaz, küresel mal ticaretinde Türkiye’nin aldığı payınsa yüzde 1’in üzerinde olduğunu bildirdi.

Bu yıl 255 milyar doların üzerinde ihracat ile bir önceki yılın üzerinde bir ihracat performansı yakalamayı, 2024 yılı için de 267 milyar dolarlık ihracat rakamına erişmeyi hedeflediklerini aktardı.