2024 Yılı Yatırım Tavsiyeleri!

Yükselen enflasyon karşısında, elindeki Türk Lirasının değer kaybetmemesi için neler yapması gerektiğini bilmeyen, merak eden ve bu konu hakkında araştırmalarda bulunun vatandaşlar için Ekonomist, Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'in yatırım tavsiyelerini derledik. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

2024 Yılı Yatırım Tavsiyeleri!

Yükselen enflasyon karşısında, elindeki Türk Lirasının değer kaybetmemesi için neler yapması gerektiğini bilmeyen, merak eden ve bu konu hakkında araştırmalarda bulunun vatandaşlar için Ekonomist, Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş’in sosyal medya platformu Youtube kanalı üzerinden takipçilerin sorularına verdiği yatırım tavsiyelerini sizler için derledik. 

İşte İslam Memiş’e sorulan sorular ve finans analistinin verdiği cevaplar… 

2024 Yılı Yatırım Tavsiyeleri!

1) Yatırım Amaçlı Ev Alınmalı Mı?

Köpük fiyatlar bir miktar geri çekildi ev fiyatlarında. Ev fiyatları biraz daha normalleşti. Ev fiyatları düştü, çöktü diye tabirlere de sıcak bakmıyorum. TL bazlı konut fiyatlarında düşüş yok. Başını sokacak ev alacaksan emin olduğum tek bir şey var, bugünün fiyatı yarının fiyatından ucuz.

Enflasyon yüksek kalmaya devam ettikçe, o paranın açığını kurtarmak lazım. Dolayısıyla bana kira geliri cazip geliyor. Ev noktasında en azından kira gelirim olsun diye düşünürseniz önemsiyorum bunu. Bugünlerde sağlam, güvenilir bir müteahhide denk gelirseniz, elden ödemeli seçenekli kampanyaya da denk gelirseniz ne ala…

2024 Yılı Yatırım Tavsiyeleri!

2) Araç Almaktaki Maksat Ne?

Araç alayım mı? İkinci el mi sıfır mı alacaksın, maksadın ne? Yaş ortalaman gençse, evin yoksa araba almak sana fazla. Evin var araba almak istiyorsan, ikinci eli tercih etmiyorum, sıfırların kampanyası olduğu için, stoklananlar da dışarı çıktığı için makul.

Burada fiyatlar uygun. Döviz kurunda yükseliş beklentim olduğu için sıfır araçlarda düşüş beklemiyorum. İkinci el araç ise ihtiyacım yoksa almam. Bu parayı ne yaparım? 700 bin lira param var. Ev alamıyorum. Araba alayım deniyor.

2024 Yılı Yatırım Tavsiyeleri!

3) Evi Olmayanın Araba Alması Mantıklı Değil

Ben böyle düşünmüyorum. Evi olmayana arabayı yakıştırmıyorum. 700 bin TL dövizde, borsada, altında, gümüşte olabilir. 350 bin liraya devre mülkler satılıyor. İki tane alırsın, ayda 5000 lirayı cebine koyarsın. Almalı mısın? Bunun cevabını herkes kendi verecek.

Toprak alayım mı, arsa alayım mı? İmarlı mı imarsız mı? Hangi bölgede? Laf olsun diye de toprak alınmaz. Bilmediğin, hiç görmediğin yerlere yatırım yapılmaz. Bildiğin, öğrendiğin bir bölgede ister arsa ister tarla olsun, yatırım düşünüyorsan mutlaka belediyeye gidip orayı sorgulayacaksın. Tapuda araştırmasını yapacaksın. Burası arsa mı tarla mı diye soracaksın. Buranın gelecekle ilgili planı var mı yok mu diye soracaksın. Bundan sonra fiyata bakacaksınız.

2024 Yılı Yatırım Tavsiyeleri!

4) Israrla Döviz Biriktiren Yanlış Yolda

Döviz mi başka bir şey mi? Döviz bir yatırım aracı değildir. Bir ödeme aracıdır. Parite işlemleri için görmek lazım. Korku, enflasyon derken insanlar her zaman parasını korumak için bir refleks almıştır ama döviz bir yatırım aracı değildir. Israrla döviz biriktiren varsa bence yanlış bir yolda.

2024 Yılı Yatırım Tavsiyeleri!

5) Enflasyon Düşecek Mi?

Enflasyon düşer mi? Benim kişisel kanaatim enflasyonun, hissettiğimiz enflasyondan bahsediyorum, bunda düşüş beklemiyorum. Ekonomi yönetimi sıkılaştırma politikalarına devam ediyor. Sıcak para, yabancı yatırımcı arayışındalar. Tek odak enflasyon. Fed de aynısını söylüyordu. Yüzde 2 hedefimiz var diyorlardı. Yüzde 3.5. Düşmüyor aksine yükselmeye devam ediyor. Petrol fiyatları da yükseldi.

2024 Yılı Yatırım Tavsiyeleri!

6) Makas Aralıklarından Kurtulacaksınız

Banka makas aralığından nasıl kurtuluruz? Makaslar açık. Belirsiz olduğu için ciddi dalgalanıyor. Ben bu sorunu kökten çözme sözünü verdim. Bir ay içinde bu konunun müjdesini paylaşacağım. İnşallah makas aralıklarından kurtulacaksınız. Bu müjdeyi verdikten sonra sosyal medyada onlarca sahte hesap açılacak, bana saldırılar olacak, umurumda değil, ben toplumu koruyacağım. Bu makas aralıklarından herkesi koruyacağım.