2024 Fitre Bedeli Belli Oldu

Halk arasında fitre olarak bilinen Fıtır Sadakasının 2024 yılı fitre miktarı belli oldu. Fıtır sadakası ne kadar, nedir ve kimler vermekle yükümlüdür? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

2024 Fitre Bedeli Belli Oldu

Her sene, ramazan ayının yaklaşmasıyla Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından belirlenen Fıtır Sadakası yani Fitre bedelinde, 2024 yılı için belirlenen miktar 130 TL oldu. 

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamada, Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında toplanıldığı ve alınan kararlarda, ‘Konuyla ilgili hadis-i şerifler, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak ülkemizde fitre miktarı 2024 yılı Ramazan ayı için 130 TL olarak belirlenmiştir. Belirtilen meblağ nakdi olarak verilebileceği gibi gıda ve benzeri maddelerden ayni olarak da verilebilir. Belirlenen bu meblağ, aynı zamanda günlük oruç fidye bedelidir. Bunun yanında her bir mükellef, günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağı fitre olarak verebilir.’ ifade edildi.

2024 Fitre Bedeli Belli Oldu

Fitre Nedir

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır.
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığında yer alan bilgilere göre, kişi, kendisinin ve çocukların fitrelerini vermekle yükümlüdür. Fıtır sadakası, Ramazan Bayramı'nın birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce veya bayram gününde verilebilir.

2024 Fitre Bedeli Belli OlduFitre Kimlere Verilmeli

Fıtır sadakasının, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilmesi uygun olur.
Fitre ve oruç fidyesini veren kişilerin, doğrudan ya da dolaylı yoldan bundan fayda görmemesi önemlidir.
Kişi; annesine, babasına, büyükbabasına, büyükannesine, çocuklarına, torunlarına, eşine, zengine, babası zengin olan ergen olmamış çocuğa fıtır sadakası veremiyor. Fitreler, bir fakire de verilebilirken birkaç fakire birden verilebilir. 
Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine fitre verilebilir.