Yurtdışından telefon kaydında dikkat çeken gelişme!

Cumhurbaşkanlığı kararı ile yurtdışından getirilen telefonların IMEI kaydı yaptırmak için ödemesi gereken harç bedeli 20 bin liraya çıkarıldı. Gürcistan Batum'u teknoloji alışveriş uğrak noktası yapan vatandaşın tutumu nasıl olacak? Haberin detayları Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri Haberlerinde..

Yurtdışından telefon kaydında dikkat çeken gelişme!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanlığı kararı ile yüzde 18 olan ürünlerde KDV oranı yüzde 20'ye, yüzde 8 olan ürünlerde ise yüzde 10'a yükseltildi. Yurtdışından getirilen telefonların IMEI kaydı yaptırmak için ödemesi gereken harç ise 20 bin liraya çıkarıldı. 2022'de 2732 TL olan bu harç, 1 Ocak 2023'te 6.091 TL'ye çıkarılmıştı. 8 Temmuz Cumartesi yürürlüğe girecek olan bu uygulama sonucu harç bedeline yüzde 228 zam yapılmış oldu ve 7 ay içinde 7,3 katına çıktı.

Bu kararlarla birlikte, yurt dışından getirilen cep telefonları için ödenmesi gereken harç miktarı önemli ölçüde artırıldı ve katma değer vergisi oranları da değişti. Vatandaş ülkeye en yakın yurtdışı teknoloji alışveriş durağı olan Batum'u tercih ederken; GEL/TRY cinsinden Gürcistan para birimi olan Lari'nin Türk lirasının onda biri olmasını baz alıyordu. 1 Lari 10 TL fakat telefon kaydı ücreti bu vatandaşı nasıl etkileyeceği ise merak konusu oldu.

Gürcistan sınır kapısında vergi iadesi

Gürcistan'da teknolojik cihaz alımını “Tax Free” tabelalı mağazalardan gerçekleştirdiğinizde mağazadan almış olduğunuz Tax Free faturası ile sınır kapılarından örneğin I Phone 14 Pro Max için ödenilen tutarın yüzde 12’si iade ediliyor ve iPhone 14 Pro Max 128 GB için bu ücret 3.899 Lari’den 3.574 Lari’ye (35.740 ₺) düşüyordu.

Yurtdışından telefon almak mantıklı mı?

 Ucuz cep telefonlarını yurt dışından getirip IMEI kaydı yaptırmak, 20 bin TL ve daha maliyetli fakat yüksek fiyatlı cep telefonlarını hala yurt dışından alıp kaydettirmek yine de ekonomik olmaya devam ediyor.

Türkiye'de 86 bin TL'ye satılırken, Londra'dan 1.719 sterlin, 58 bin liraya satılan bir telefonu Türkiye'de kaydettirmek isteyen kişi 78 bin lira civarında ücret ödeyecektir.