Uzmanı açıkladı! Kayseri'de yaz neden aşırı sıcak geçti?

Türkiye genelinde bu yaz mevsiminde yoğun sıcak hava hakim oldu. Kayseri de bu yaz, sıcaklardan olumsuz etkilenen illerden biri oldu. Jeoloji Mühendisi ve Yeraltı Suları Müdürü Adnan Evsen Kayseri yaz mevsimini neden bu kadar sıcak geçirdiğini anlattı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…

Uzmanı açıkladı! Kayseri'de yaz neden aşırı sıcak geçti?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü, Kayseri ve çevre illeri için yer yer sıcak hava uyarısı vermişti. Kayserili vatandaşlar bu sıcak havaların bitmesi için adeta gün sayarken, Eyyamı Bahur sıcakları da kendini göstermişti. Jeoloji Mühendisi ve Yeraltı Suları Müdürü Adnan Evsen, bu yaz havaların sıcak geçmesinin sebeplerini Kayseri Anadolu Haber muhabirine anlattı.

Uzmanı açıkladı! Kayseri bu yaz neden sıcak geçti?

‘Gün gittikçe de bu sıcaklık değerleri etkisini arttıracak’

Önümüzdeki yıllarda sıcaklık değerlerinin daha da artacağını söyleyen Evsen: “Şimdi son yıllardaki artan sıcaklıklar yaşamış olduğumuz küresel dünya genelinde değerlendirirsek, bize son derece normal geliyor. Niye normal geliyor? Şimdi küresel ısınma ve küresel kriz var diyoruz. Küresel ısınma yaklaşık son 100-150 yıl içerisindeki periyotta ortalama 1,5 santigrat derece artı şeklinde izahatlarda bulunuyoruz. Gün gittikçe de bu sıcaklık değerleri etkisini arttıracak. Dünya daha çok ısınacak, ortalama olarak önümüzdeki 100 yıllık süre içerisinde 1,5 santigrat daha ilave artışlar öngörülüyor. Bunlara baktığımızda hem dünya ölçeğini hem de Türkiye merkezli olmak üzere yapılan çalışmalarda bunu üç ana bölüme ayırmışlar. Günümüzden 2040’a kadar olan bir dönem, 2040'tan 2070'e kadar olan bir dönem, 2070 - 2100 yılına kadar da bir dönem olmak üzere üç döneme ayırmışlar. 2040’a kadar olan süre içerisinde, Türkiye'nin yaklaşık 2 santigrat derece ısınacağı şeklinde öngörüler ve bilimsel çalışmalar var. Kayseri ise 30, 32 derece oluyor. İki santigrat artacak yani 34 derece ısınır diye düşünürseniz yanlış yaparsınız. Bu bizim söylediğimiz ortalama iki santigrat derece, yani Türkiye merkezde ortalama bir değeri baz aldığınızda, bunun kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına, ortasından diğer merkezlere kadar ortalama iki santigrat derecede Kayseri’de 3-4 santigrat derece olur.” şeklinde konuştu.

2040’da etkilerini gösterecek

Evsen, artan sıcaklıkların sebebi hakkında şu ifadelere yer verdi: “Türkiye'nin kuzeyinde Karadeniz gibi bölgeler 1 santigrat derece, güney illerimizde 4 santigrat derece olur. Bu son 100 - 150 yıllık yaşadığımız süreç içerisinde küresel iklim değişikliğine bağlı olarak fosil yakıtların kullanımına bağlı olarak kömürün petrolün doğal gazın kullanımına bağlı olarak atmosferde bir sera gazı salınımı yaygınlaştı. Sera gazı salınımından kaynaklı olarak dünyanın etrafında bir battaniye görevini gören bir kuşak, ısınan ve ısı değerlerinin atmosferi aşıp daha yukarılara ulaşmasına engel oluyor. Dolayısıyla bu sera gazı yayılımından kaynaklı olarak sıcaklık artışları doğal olarak ve suni olarak da kömür kullanımı, petrol kullanımı, doğalgaz kullanımı, fosil yakıtların kullanımı gibi bunlar küresel dünyanın, Türkiye'nin ve diğer ülkelerin ısınacağı yönünde öngörüler ve bu ısınan değerleri de 2040-2070’e kadar yaşayanlar bunları görebilecek. Eğer tedbirler alınmazsa.”