Togg'dan sonra büyük adım: Start verildi!

Türkiye'nin yerli ve milli gururu akıllı cihaz Togg'dan sonra yine yerli ve milli haberleşme cihazının hayata geçirilmesi için start verildi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…

Togg'dan sonra büyük adım: Start verildi!

Togg’dan sonra en önemli yerli ve milli proje olan haberleşme cihazının hayata geçirilmesi için start verildi. Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı (TDPV) İş Konseyi Başkanı Aydın Erkoç, milli güvenliği de koruyacak tedbirleri almak gerektiği bilinciyle projeye başladıklarını bildirdi. Erkoç, ''Togg’da başardığımız gibi bunda da başaracağız.'' dedi.

Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı (TDPV) İş Konseyi Başkanı Aydın Erkoç ve beraberindeki heyet, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ı ziyaret etti. Ziyarette, Konsey olarak yürütülen çalışmalar istişare edilirken, Togg’dan sonra en önemli yerli ve milli proje olan stratejik öneme sahip, haberleşme cihazının üretilmesi için start verildi.

Başkan Erkoç, Türkiye’nin dünyadaki ekonomik gücünü arttırmayı, Türk dünyası ülkeleri başta olmak üzere tüm dünya ülkeleri ile ekonomik işbirliğini ve dış ticaret hacmini geliştirmeyi görev bildiklerini ve bu yolda milli güvenliği öncelediklerini belirtti.

Togg'dan sonra büyük adım: Start verildi!

Dünyada savaşların artık teknolojiler üzerinden gerçekleştiğini, bu sebeple teknolojilerin de millileştirilmesinin stratejik öneme sahip olduğunu ifade eden Erkoç, bu doğrultuda yola çıktıklarını, söz konusu cihazı geliştirmeye başladıklarını belirterek ''Teknolojinin büyük bir hızla değiştiği dünyada 5G, 6G ile beraber uydu işinin nereye evirileceğini kestirebilmek çok kolay değil. Gelişen teknolojinin getirileri olduğu gibi özellikle milli güvenlik konusunda ne gibi tehditler oluşturacağı da belli değil.'' dedi.

Starlink uyduları dikkate alındığında 60 ülkede faaliyet gösterdiğini ve bu ülkelerin çoğunun Afrika ülkeleri olduğunu işaret eden Erkoç, gelişmiş ülkelerin  kendi milli çıkarlarını önceleyen ülkeler olduğunu ve bu tür yapılara mesafeli yaklaşıldığını söyledi.

Siber güvenliğin önemine değinen Erkoç, yakın zamanda Rusya Ukrayna savaşında da starlink uydularının rolünü tüm dünya ile birlikte izlediklerini kaydetti. 

Togg'dan sonra büyük adım: Start verildi!

Dünyada jeopolitik riskler söz konusu olduğunda starlink uydularının bölgedeki uyduları hizmete açıp kapatabildiğini ifade eden Erkoç şunları kaydetti: ''Bu konu, milli güvenliğimiz için stratejik öneme sahip… Biz Türkiye olarak, ortaya çıkabilecek risk ve tehditleri bertaraf edebilecek bilgi birikimi, insan kaynağı ve teknolojiye sahibiz. Ülkemizin dünya arenasında üst sıralarda yer alması için çalışırken milli güvenliğimizi de koruyacak tedbirleri almak gerektiği bilinciyle bu projeye başladık. Yerli ve milli aracımız Togg’dan sonra böyle bir projeyi hayata geçirmenin ülkemiz için önemli bir adım olduğunu düşünüyor ve bununla gurur duyuyoruz''

Bu doğrultuda çalışmalara hız verdiklerini kaydeden Erkoç, ''Kendi uydularımızı kullanmamız gerek. Uydu haberleşme sisteminin başkalarına bırakılmasını tehlikeli buluyoruz. Projemize dost ve kardeş ülkeleri de dahil edebiliriz. Düşük yörünge hizmet sunumunu hep beraber yapabiliriz. Bu uzak ve yapılamayacak bir teknoloji değil. Aynı Togg’da başardığımız gibi bunu da başaracağız.'' ifadelerini kullandı.

Bakan Yardımcısı Sayan ise, Bakanlık olarak çalışmaları desteklediklerini belirterek milli bir mesele olan bu çalışmaları yakından takip edeceklerini vurguladı.