Sosyal Medya da Hakaretin Cezası Belli Oluyor!

Yeni yargı paketiyle birlikte sosyal medyada hakaretin cezası belli oluyor. Sosyal medya üzerinden hakarette uzlaşma aranmayacak. Peki cezalar nasıl belirlenecek? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Sosyal Medya da Hakaretin Cezası Belli Oluyor!

Yeni yargı paketiyle birlikte sosyal medyada hakaretin cezası belli oluyor. Sosyal medya üzerinden hakarette uzlaşma aranmayacak. Yeni yargı paketi ile ‘hakaret’ suçlarına değişiklik yapılması bekleniyor. Bu değişiklik kapsamında hakaret suçlarında artık uzlaşma aranmayacak. Bir yılı geçmeyecek şekilde şikayette bulunulması takdirde soruşturma başlatılacak.

Hürriyet’ten Oya Armutçu’nun köşe yazısına göre hakarette bulunan kişinin kimlik tespitinin ardından ön ödeme süreci başlatılacak. Suçlarda günlüğü 100 TL’den ödemeler yapılacak. Cezada alt sınır 3 ay 15 gün olarak belirlenmiş, bu da 10 bin 500 TL’lik ödeme anlamına geliyor. Hakaret suçu TCK’nın 125/3 maddesi kapsamında ve kamu görevlisine karşı işlenmişse 1 yıl 2 ay (365+60 gün hapis) olarak uygulanacak.

Sosyal Medya da Hakaretin Cezası Belli Oluyor!

Hakarette bulunan suçlu kişi dava açılmasını istemiyorsa 3 taksit halinde ön ödemeyi yapmak zorunda kalacak. Ödeme şartı 10 gün içinde kabul edilirse mağdurun rızası aranmayarak, savcılık tarafından otomatik takipsizlik kararı verilecek. Bu karardan sonra suç tekrarlanırsa, ön ödeme miktarı yarı oranında artırılacak.

Avukat Bekir Şabahat'ın görüşleri, yeni düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu ve mağdurların haklarını tehlikeye sokabileceğini vurguluyor. Özellikle sosyal medyada hakaret suçunun uzlaşma kapsamından çıkarılmasının, suçun artmasına ve yargı üzerindeki iş yükünün artmasına neden olabileceği belirtiliyor. Ayrıca, bu düzenlemenin suçun cezasızlık algısını artırabileceği ve mağdurların haklarını kısıtlayabileceği ifade ediliyor. Bu düzenlemenin gerekçesi ise sosyal medyadaki hakaret şikayetlerinin artması ve bunun gelir kapısı haline gelmesi olarak açıklanıyor.

Bakalım yargı paketinde bu suçların cezasında nasıl bir düzenleme yapılacak?