Sağlıkta eskiye döndük

Uzayan hastane kuyrukları, muayene için randevu alamama, tahlil-tetkikler için aylar sonrasına sıra verilmesi ve acil kategorisine giren ameliyatların bile zamanında yapılamaması… Kamu hastanelerinde yıllar önce yaşanan ve tarihe karıştığını sandığımız bu görüntüler artık geri geldi.

Sağlıkta eskiye döndük

SAĞLIKTA ALTIN ÇAĞ

 Birkaç yıl önce tüm dünyaya örnek gösterilen Türkiye’deki sağlık sistemi yeni bir tıkanma ile karşı karşıya geldi. AK Parti iktidarının ilk yıllarında, özel hastanelerle anlaşma sağlanarak, sosyal güvencesi olan vatandaşların özel hastanelerde muayene ve tedavi olmalarına olanak sağlanması bu alanda yapılan önemli bir reform niteliğindeydi. Özel hastanelerde, uygun ücretlerle sağlık hizmeti verilmesi, Devlet Hastaneleri ile SGK hastanelerinin birleştirilmesi gibi uygulamalar, hastane kuyruklarını tamamen bitirmişti. Ayrıca günlerce süren ilaç kuyrukları, eczanelerin tüm sigortalıların ilaçlarını vermesi ile ortadan kaldırılmıştı. Türk sağlık sistemi, kısa sürede yapılan bu iyileştirmelerle altın çağını yaşamış, halkın en çok memnun olduğu hizmetlerin başında yer almıştı.

PANDEMİ VE ZAMLAR OLUMSUZ ETKİLEDİ

2 yıl süren pandemi süreci, hayatın bütün alanlarında olduğu gibi Türk sağlık sistemi üzerinde de ciddi tahribatlara yol açtı. Hasta yoğunluğu, kamu hastanelerinin iş yükünü birkaç kat artırırken, fazla mesai ve düşük ücretleri gerekçe gösteren binlerce doktor ve sağlık çalışanı, kamu kurumlarında istifa ederek, yurt dışına veya özel hastanelere geçiş yaptı. Pandemi nedeniyle tüm dünyada iğneden ipliğe bütün mal ve hizmetlerin fiyatlarında fahiş oranlarda artış meydana geldi. Sağlık sektöründeki fiyat artışları ise diğer birçok sektörü geride bıraktı. Bu nedenle özel hastanelerdeki muayene, tahlil, tetkik ve tedavi ücretleri aşırı oranda zamlandı. Artık özel hastanelerden, sadece üst gelir grubuna dâhil olan vatandaşlar yararlanabiliyor.

RANDEVU ALMAK BİLE SORUN

Özel hastanelerdeki fiyatların aşırı derecede artması, vatandaşların sağlık hizmeti için kamu hastanelerine yönelmesine neden oldu. Personel sayısının düştüğü, iş yükünün birkaç kat arttığı kamu hastanelerinde, muayene olmak için randevu almak bile güçleşti. Sağlık Bakanlığı’nın hastanelerde randevu alma uygulaması olan Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nde (MHRS) birçok alanla ilgili aylar sonrasına bile randevu alınamıyor. Randevusuz hastaların muayene edilmediği hastanelerde, tahlil, tetkik ve tedavi hizmetleri için de randevu verme süresi de her geçen gün uzuyor. Kayseri Şehir Hastanesi’nde MR, tomografi, kan tahlilleri gibi tetkikler için 6 ay gün veriliyor. Benzer bir durum il genelindeki diğer devlet hastanelerinde de yaşanıyor. Acil muayene kuyrukları saatler sürerken, verilen sağlık hizmetinin kalitesi de ciddi ölçüde sorgulanmaya başlandı.

>>Haber Merkezi