Mazlumder'den İstiklal Mahkemeleri ve Atıf Hoca Konferansı

Mazlumder Kayseri Şubesi'nin istişare toplantısı çok sayıda üye ve gönüllünün katılımıyla 16 Aralık Pazar günü Öğretmen Evi'nde yapıldı.

Mazlumder'den İstiklal Mahkemeleri ve Atıf Hoca Konferansı

Kahvaltılı toplantıya Mazlumder tanıtım sinevizyonunun gösteriminin ardından Mazlumder Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Taş’ın bilgilendirme ve selamlama konuşmasıyla başlandı. Taş, yaptığı konuşmada dış dünyada Yemen, Doğu Türkistan, Afganistan, Irak, Suriye, Filistin, Mısır ve Fransa’da ki insan hakları ihlalleri ile ülkemizdeki OHAL mağdurları, 28 Şubat mahpusları, erken evlilik ve ömür boyu nafaka mağdurları ile Sivas olayları mahpuslarının mağduriyetlerin giderilmesi için  Mazlumder’in yaptığı çalışmalar ve üyelere yönelik devam eden insan hakları seminerleri, konferanslar ile 2019 yılı Şubat ayı içerisinde yapılacak olan şube olağan genel kurulu hakkında detaylı bilgiler vererek katılımcılara teşekkür etti. 
 
Daha sonra ‘İstiklal Mahkemeleri ve İskilipli Atıf Hoca’ konulu sunum için söz alan araştırmacı, tarihçi Mehmet Sarıçiçek İstiklal Mahkemelerinin Birinci Dünya Savaşı ve İstiklal Savaşı’nda askerden kaçan Türkiye vatandaşlarını yargılamak için kurulduğunu, önce Ankara merkezli olan mahkemenin daha sonra farklı merkezlerde de kurularak faaliyetler gösterdiğini, çoğu zaman adaletli ve hukuka uygun yargılamalar yapmadan 1500’den fazla idam kararı vererek infazını sağladığını bildirdi. 
 
İskilipli Atıf Hoca’nın şapka kanununun kabulünden önce yazdığı ‘Frenk Mukallitliği’ kitabı için şapka kanununa muhalefet ettiği gerekçesiyle idam edildiğini söyleyen Sarıçiçek, kaynaklarda olmamasına rağmen Şanlıurfa ve diğer bazı illerde de şapka kanununa muhalefet gerekçesiyle birçok hoca ve vatandaşın idam edildiğini sözlerine ekledi.
 
İki saate yakın süren ve bay-bayan yoğun katılımcı tarafından takip edilen istişare toplantısı ve konferans için katılımcılar, Mazlumder yöneticilerine ve araştırmacı Mehmet Sarıçiçek’e teşekkür ettiklerini bildirdiler. Mazlumder yöneticileri de davete icabetleri için katılımcı üye ve gönüllülere teşekkür ederek Mazlumder’e desteklerinin devamını beklediklerini söylediler. BÜLTEN