Levis's, Lee, Diesel, Wrangler, Tommy Hilfiger, Polo… Dünyanın 300 Jean Firmasının Kumaşı Kayseri'den gidiyor!

Dünyanın bütün kot üreticilerinin Kayseri ile olan bağlantısını biliyor musunuz? Dünyanın en büyük bluejean üreticilerinin kullandığı denim kumaşının uzun yıllardan beri Kayseri'de üretilip, bu firmalara satıldığından haberiniz var mı? 70 yıl önce kurulan Kayseri'nin o firmasının tarihi başarı hikâyesi, Kayseri Anadolu Haber'in haber bülteninde…

Levis's, Lee, Diesel, Wrangler, Tommy Hilfiger, Polo… Dünyanın 300 Jean Firmasının Kumaşı Kayseri'den gidiyor!

Dünyaca ünlü dev markaların Kayseri ile çok önemli bir ticaret bağlantısı olduğunu pek çok kişi bilmiyor. Kayseri’de 70 yıl önce kurulan ve tamamen yerli sermaye ile işletilen Orta Anadolu Mensucat Anonim Şirketi, 60’a yakın ülkeye kot kumaşı ihraç ediyor. Dünyanın bütün büyük dev jean firmaları, ürettikleri ürünlerin denim kumaşlarını Orta Anadolu’dan satın alıyor. 

Orta Anadolu fabrikası, Seven, Levis's, Lee, Nautica, Diesel, Mavi, Wrangler, Replay, Guess, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Rifle, Express, Sixty, Lucky Brand AG, Earl Jeans, DKNY, GAP, Polo ve M&S gibi dünyanın önde gelen 300 jean üreticisi, denim kumaşı satıyor ve tüm dünyada bu kumaşlar yoluyla milyon insana ulaşıyor.

Orta Anadolu’nun bu büyük başarısı, bir dönem kot reklamlarına da konu oldu. Bir jean firması, ürünlerinin sağlam olduğunu ve diğerleri ile aralarında kalite farkı olmadığını anlatmak için yaptığı reklam filminde, “Onlar da kumaşlarını Kayseri’den alıyor, biz de…” ifadesini kullanmıştı. 

1953 yılında Kayserili girişimciler tarafından kurulan ve yıllar içinde Karamancı aile şirketine dönüşen şirket, yıllık 100 milyon avrodan fazla ihracat rakamlarına ulaştı ve Türkiye’nin en çok ihracat yapan firmaları arasına girmeyi başardı. 

 Yaklaşık 2 bin kişiye iyi şartlarda istihdam sağlayan firma, tesislerinde yıllık 55 milyon metrekare kumaş üretiyor. Orta Anadolu, üretiminin yüzde 80’ini ihraç ediyor.