Kayseri'ye Hızır gibi yetişti!

Kayseri'yi etkisi altına alan Mayıs yağmurları bu sene bereketiyle geldi. Tarım alanlarda yaşanan kurumaların üzerine çiftçiye olumlu yansıyan yağışlar resmen Kayseri'ye Hızır gibi yetişti. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri'ye Hızır gibi yetişti!

Kayseri’yi etkisi altına alan Mayıs yağmurları bu sene bereketiyle geldi. Bir süredir ciddi bir kuraklığın yaşandığını söyleyen Melikgazi Ziraat Odası Başkanı Mahmut Çelebi, ‘Tarım alanlarında yaşanan kurumaların üzerine bu yağışlar çiftçiye olumlu şekilde yansıdı’ dedi. Hıdrellez vakti artan yağışlar vatandaşlara ‘Hızır gibi yetişti’ dedirtti.

Bir süredir yapılan uyarılarla birlikte Kayseri’nin de pek çok noktasında yoğun yağışlar meydana gelmişti. Sağanak yağışlarla birlikte çiftçiler tedirgin olmuş, ürünlerinin veriminin azalması ile ilgili endişelerini dile getirmişti. Konuyla ilgili Kayseri Anadolu Haber’e açıklamalarda bulunan Melikgazi Ziraat Odası Başkanı Mahmut Çelebi, ‘Yaklaşık bir aydır yaşanan kuraklıktan dolayı kurumalar meydana gelmişti fakat son yağışlar güzel oldu. Dolu olmadığı sürece bu yağışların zararı olmaz’ dedi.

Dolu olmadığı sürece sorun yok!

Yağışlarla birlikte kaybın en aza ineceğini vurgulayan Başkan Çelebi, ‘25-30 gündür bir yağış olmadı ve sıcak rüzgâr oldu. Bu esnada tarım alanlarında ciddi bir kuraklıktan dolayı kurumalar meydana geldi. Son yağışlar güzel oldu. Nispeten kurtardı ancak verimde yine de ufak kayıplar olacak. Yağışlarla birlikte bu en aza indi. Yağışlar bazı bölgelerde dolu ve sel şeklinde olduğu yerler de var ama bizim bölgemizde böyle bir olumsuzluk yaşamadık. Bu durum da çiftçiye olumlu yansıdı. İnşallah ara ara olur ama çok yağışlar olduğunda da elbette hastalık oluşacak durumlar yaşayabiliyoruz. Bu durumu önümüzdeki süreçte göreceğiz. Sonuç olarak bu durum çiftçiye olumlu yansıdı fakat önceki durumdan dolayı verim kaybı yaşayacağız. Tabi burada bulunan konumun iklim şartları da önemli. Bu hafta sonu da sağanak yağışlar bekleniyor hava tahmin raporlarına göre. Dolu yağmadığı sürece bu yağışların çiftçiye zararı olmaz. Zaten yağış olacak ki hububatta da verim alalım. Dolu ve sel bizim hassas noktamız. Bunlar yaşanmadığı sürece bir sıkıntısı olmaz bu yağışların’ dedi.

Pas hastalığına dikkat!

Çiftçilerin pas hastalığına karşı önlem almaları gerektiğini kaydeden Çelebi, ‘Çiftçimizin zarara uğramaması adına bir tavsiye verecek olursak çiftçinin bu gibi durumlarda önlem alma gibi çok da durumu yok aslında. Ama yağışlar bundan sonra fazla olursa hububatta buğdayda özellikle pas hastalığı dediğimiz hastalık meydana gelebilir. Bunun da ilaçlamayla önüne geçebiliriz. Bu durumla şu ana kadar karşılaşmadık. Olumlu ya da olumsuz yansımalar için de önümüzdeki süreci görmemiz gerekiyor. Tarım İlçe Müdürlüğüyle de sürekli iletişim halindeyiz. Olumsuz durumların yaşanmaması adına elimizden geleni yapacağız’ ifadelerini kullandı.

Çiftçi iyi bir taban fiyat bekliyor!

Çiftçilerin sektördeki sorunlarını da bir bir sıralayan Melikgazi Ziraat Odası Başkanı Mahmut Çelebi, ‘Çiftçiler iyi bir taban fiyat bekliyor. Girdi maliyetleri çok yüksek. Geçen yıla nazaran mazot da gübre de parça da her şey arttı. Geçen yıl buğdayda yüzde 21 taban fiyat artışı vardı, bu çiftçiyi tatmin etmedi. Eğer bu yıl da böyle olursa çiftçi üretimden kaçar, üretemez hale gelir. Enflasyon oranında artı refah payı olarak bir fiyat verilmeli. Dünyada buğday ucuz deniyor ama bizde enflasyon yüksek olduğu için maliyet yüksek. Diğer ülkelerde bu kadar değil. Çiftçinin maliyeti yüksek. Çiftçi üretemezse tüketiciyi de koruyamayız. Ette görüyoruz, sütte görüyoruz. Hububatta da aynı şekilde ekmediğiniz zaman ekmek fiyatlarının önüne geçemezsiniz. Yani bizim beklentimiz iyi bir taban ve prim’ diye konuştu.