Kayseri Japonya olma yolunda

Kayseri'nin enerji anlayışı bakımından Japonya gibi olma yolunda ilerlediği görülüyor.

Kayseri Japonya olma yolunda

Türkiye’de ve dünyada son dönemde önemi anlaşılan çevreye zararsız yenilenebilir enerjiler konusunda Kayseri, Türkiye’de öncü illerden olmayı sürdürüyor. Özellikle Güneş Enerji Santralleri (GES) konusunda bir dönem Türkiye’de ilk sırada yer alan daha sonra birinciliği Konya’ya kaptıran Kayseri’de, GES konusunda özverili girişimler gerek resmi kurum yöneticileri, gerekse özel teşebbüs tarafından yapılmakta.
 
REFERANS BELEDİYE MELİKGAZİ, BÜNYESİNDE EN BÜYÜK GES’İ KURDU
 
Geçtiğimiz süreçte Referans Belediye Melikgazi, enerji tüketimi karşılamak için Türkiye’nin resmi kurum tarafından yapılan en büyük çatı üstü güneş panelini kurarak gerek Kayseri’ye, gerekse Türkiye’ye örnek olmuştu.  Kayseri’de GES duyarlığı gösteren resmi kurum olan Melikgazi Belediyesi ile birlikte Talas Belediyesi gibi, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (KOSB) gibi birçok resmi kurum ve kuruluş ile bunların yanı sıra özel sektör tarafından da büyük yatırımlar yapıldığı dikkatleri çekiyor.  Kayseri’nin, GES ile birlikte bir diğer yenilenebilir enerji türü olan Rüzgar Enerji Santralleri’nde (RES) de iddialı olduğu dikkatleri çekiyor.
 
EN SON MOBİLYACILAR SİTESİ KOOPERATİFİ’NDE DE HAYATA GEÇTİ
 
Türkiye’de bir kooperatif bünyesinde ilk defa GES sistemi kurulduğu, bunun da Kayseri Mobilyacılar Sitesi’ndeki mobilya sitesi binaları üzerinde faaliyete geçtiği görüldü. Kayseri Mobilyacılar Yenilenebilir Enerji Kooperatifi Güneş Enerjisi Santrali olarak gerçekleşen girişim ile tesislerin, gündüz tüketiminin yüzde 30'unun karşılanacağı öğrenildi.
 
JAPONYA’DA DA BİNALAR GÜNEŞ PANELLERİ İLE KAPLANIYOR
 
Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Japonya’da binaların, özellikle de konutlarının güneş enerjisi paneli ile kaplandığı ve buna ilişkin konut tipi kurulumların maliyetlerine yüzde 50 oranında destek sağlayan uygulamanın 1990’lı yıllarda başlatıldığı biliniyor. Japonya gibi Almanya, Çin ve ABD’de, binalarda güneş enerji panellerinin yaygınlaştığı ülkelerden. HABER: KAAN AKBAŞ