Kayseri havası temiz iller arasında yer almadı

Ajans Press'in TMMOB Çevre Mühendisleri Odası ve medyada yer alan haberlerden elde ettiği bilgilere göre, Türkiye'de sadece 6 ilin partikül madde ve kükürdioksit açısından uygun standartlarda olduğu belirlendi. Söz konusu 6 il içerisinde Kayseri yer almadı.

Kayseri havası temiz iller arasında yer almadı

Geçen yılın hava kirliliğinin belli olduğu ifade edilen bilgilerde Türkiye’de 81 ilden sadece 6’sının temiz çıktığı, söz konusu illerin ise; ‘ Artvin, Bitlis, Eskişehir, Kırşehir, Kırıkkale ve Yozgat’ olduğu bildirildi. Edinilen bilgilerde havası en kirli iller de; Adana, Ankara, Amasya, İstanbul ve Manisa oldu. Hava kirliliğinin özellikle büyük kentlerde insan sağlığı açısından büyük bir tehdit oluşturduğu, partikül maddelerin solunum enfeksiyonu ve kansere yol açtığı belirlenirken; hava kirliliği sebebiyle, erken bebek ölümleri, sakat doğumlar ve kitlesel ölümler yaşandığı belirtiliyor.
 
KONUYA İLİŞKİN HABER YAPMIŞTIK;
 
Kayseri’de gözle görülür bir şekilde olan hava kirliliği konusunda geçtiğimiz ay bir haber yapmıştık. Haberde şunları paylaşmıştık; “Kayseri’nin hava kirliliği adeta alam veriyor. Önceki gün şehir merkezinde çıplak gözle görülen hava kirliliğinin boyutları dikkatleri çekti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hava kalite ölçüm istasyonlarından aktarılan bilgilerde de Kayseri’deki özellikle Hürriyet ölçüm istasyonu verilerinde havadaki partikül madde düzeyinin hassas olduğu görülüyor.  
 
PARTİKÜL MADDE; ‘ORTA-HASSAS DÜZEY’ 
 
18 Aralık günü yansıyan hava kirliliği görüntüsünde söz konusu gün için bakanlığın ölçümleri verilerine baktığımızda Kayseri’deki iki ölçüm merkezinden biri olan Hürriyet’te havadaki ortalama partikül seviyesinin 183 µg/m³ olarak gerçekleştiği ve referans değeler içerisinde 101-260 µg/m³ olan hassas düzeyde yer aldığı görüldü. Söz konusu günde partikül madde seviyesinde Melikgazi ölçüm istasyonunda çıkan sonuç da 88 µg/m³ ile orta düzeyde bulundu. Referans düzeyi hassas olarak ifade edilen seviyenin bir sonraki adımı ise ‘sağlıksız’ olarak nitelendiriliyor. 
 
RÜZGAR ÇIKMASA… İŞİMİZ ALLAH’A KALMIŞ
 
Önceki gün Kayseri merkezinde görülen hava kirliliği dün rüzgarın çıkması ile dağıldı. Hava kirliliğinin gözle görülebilir boyutlarda olduğu şehir merkezinde özellikle kış mevsimin gelmesi ile artan hava kirliliği rahatsız edici seviyelere kadar yükseliyor. Baca, yakıt ve egsoz denetimlerinin daha etkin bir şekilde yapılması gerektiği öne çıkan hava kirliliğinin rüzgarın çıkması ile dağılması insanlara rahat nefes aldırırken, ‘işimiz Allah’a kalmış’ yorumları da beraberinde geldi.” HABER-FOTO: KAAN AKBAŞ