Kayseri endüstriyel tasarım başvurusunda Türkiye 5.'si

Türk Patent Enstitüsü'nden (TPE) edinilen bilgilere göre, Kayseri 'endüstriyel tasarım' alanında yaptığı başvuru sayısında Türkiye'de 5. sırada geldi.

Kayseri endüstriyel tasarım başvurusunda Türkiye 5.'si

Bir ürünün tümünün veya bir parçasının, veya ürün üzerindeki bir süslemenin; çizgi, şekil, biçim, renk, doku, malzeme veya esneklik gibi insan duyuları ile algılanan çeşitli unsur veya özelliklerinin oluşturduğu bütünü ifade eden endüstriyel tasarım tescilinin alınması için Kayseri'nin, TPE'nin verdiği en son bilgilerde 485 adet başvuru yapıldığı ve bu miktar ile Türkiye'de 5. sırada yerini aldığı kaydedildi.

SON 4 YILDA SÜREKLİ ARTIŞ

Verilen endüstriyel tasarım belgesi başvuru bilgilerinde 2010 yılından bu yana endüstriyel tasarım belgesi başvurusunda sürekli yükselme olduğu ifade edilerek, yıllar içerisindeki miktarlar ise şu şekilde gerçekleşti; 2010: 348, 2011: 379, 2012: 440, 2013: 485.

15 İL SIFIR ÇEKTİ

Endüstriyel tasarım tescili için yapılan başvuruların iller bazındaki dağılımına bakıldığında, Türkiye'de ağırlığı doğu illeri olmak üzere 15 ilin hiç endüstriyel tasarım tescili için başvuru yapmadığı da ortaya çıktı. Bununla birlikte endüstriyel tasarım tescili için başvuru yapanların en fazla olduğu ile ise toplam 3 bin 880 ile İstanbul olduğu belirlenirken, onu 698 ile Bursa ve 575 ile başkent Ankara takip etti.

Türkiye'de endüstriyel tasarım tescili için yapılan toplam başvuru sayısı ise: 8 bin 216 olurken, son 5 yılda ise başvuruların sürekli olarak arttığı görüldü. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ