KAVGAYI BÜYÜTTÜLER

Memduh Büyükkılıç ile Mustafa Çelik arasında yaşanan ve kamuoyuna yansıyan borç tartışması büyürken, il başkanı ve partililerin konuya müdahil olmaması krizi derinleştirdi.

KAVGAYI BÜYÜTTÜLER

31 Mart seçimlerinden sonra Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Memduh Büyükkılıç’ın Mustafa Çelik dönemi ile ilgili sert eleştirilerde bulunduğu belirtiliyordu. Büyükkılıç’ın özellikle mali konularda müsrif davranıldığı, gereksiz harcamalar yapıldığı ve belediyenin büyük miktarlarda borçlandırıldığı yönünde çevresine serzenişlerde bulunduğu ifade ediliyordu.  Büyükkılıç ile Çelik arasındaki soğukluk, devir teslim törenine de yansımış ve Büyükkılıç, Çelik’i kapıya kadar uğurlamamıştı.
 
Devir teslim töreninden sonra çalışmalarına başlayan Büyükkılıç, ilk olarak Çelik’e yakın olan isimlerin görev yerlerini değiştirdi. Bazı toplantılarda belediyenin çok ciddi miktarlarda borçlandırıldığını ifade etmesi üzerine, bu konu hem Çelik’e hem de basına sızdı. Kayseri Gündem gazetesi, konuyu gündemine taşıyınca, ikili arasındaki sürtüşme kamuoyuna da yansıdı.
 
Büyükşehir Belediye eski Başkanı Mustafa Çelik ise bir açıklama yaparak, borç iddialarını yalanladı. Çelik, şu açıklamayı yaptı: “ Bilindiği gibi Belediyelerin gelirleri İller Bankası ve Maliye Bakanlığından gelen paylardan öte kendi öz kaynaklarından ürettiği gelirlerden oluşur. Kamudan gelen paralarla sadece cari harcamalar yapılabilir, büyük projeler için kendi öz kaynaklarınızın yanında kredi finansmanı alınması da gerekir. Önemli olan borçlanmanın yönetilebilir ve ödenebilir olmasıdır. Bu süreçte Belediye borçları tarafımıza her sorulduğunda; borç stoğumuzun yönetilebilir ve ödenebilir durumda olduğunu hep söyledik. Özellikle seçim öncesi olumsuz spekülasyonlara sebebiyet vermemek için detaylı bir açıklama yapmadık. Türk siyasi tarihinin belki de en zor 4 yılında görev yaptık, ama ne borçlardan, ne projelerden, ne de kadrodan dolayı hiç şikayetçi olmadık. Hep daha iyisini, daha yenisini, hiç yapılmamışları yapmaya gayret ettik. İlgili yayın kuruluşunun yaptığı bu ve benzeri yalan ve yanlış haberler; bizim dönemimizde yaparak hizmete açtığımız ve tüm hemşerilerimizin de taktir ettiği ve faydalanırken de dua ettiği işler yaptık.”
 
İkili arasındaki tartışmalar devam ederken, İl Başkanı Şaban Çopuroğlu’nun, bu konuyla ilgili girişimde bulunmaması ve AK Partili olan her iki ismi bir araya getirerek sorunu çözmeye çalışmaması dikkat çekerken, mevcut yönetimin birçok meselede bu şekilde davranması şaşkınlığa neden oluyor. Olaylara zamanında müdahale etmeyen ve pasif kalan yönetimin bu tutumu parti içinde de eleştiri konusu oluyor.
 
Bu arada daha önce il başkanlığı için adı geçen ve Genel merkeze görüşmeye davete dilen bir ismin, mevcut yönetimin seçimde başarısız olduğunu iddia ederek, genel merkez nezdinde kulisler yaptığı öğrenildi. 31 Mart seçimlerinde bazı il teşkilatlarının değişeceği bilinirken, Kayseri’nin de bu teşkilatlar arasına dahil edilmesi yönünde çabalar olduğu ileri sürülüyor. Bu konuda Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin tavrının net olduğu ve Çopuroğlu yönetimini desteklediği biliniyor. HM