Emekli Maaşı Temmuz Ayında Ne Kadar Yükselecek?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından enflasyon verilerinin açıklanmasıyla beraber emekli maaşlarına ne kadar zam geleceği belli oldu. Peki, en düşük emekli aylıklarına ne kadar zam yapılacak? Detaylar haberimizde…

Emekli Maaşı Temmuz Ayında Ne Kadar Yükselecek?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verileri, emekli maaşlarına yapılacak zam oranlarını belirledi. Bu doğrultuda en düşük emekli aylıklarına yapılacak zam miktarı netlik kazandı.

Özellikle son dönemde artan maliyetler ve enflasyonun etkisiyle geçim zorlukları yaşayan emekliler, Temmuz ayındaki zam haberini büyük bir merakla bekliyor. Zam oranının, yaşanan ekonomik koşulları ve artan maliyetleri ne kadar karşılayabileceği ise merak konusu oldu.

Emekli Maaşı Temmuz Ayında Ne Kadar Yükselecek?

Merkez Bankası'nın anketine göre, ilk dört ayda yüzde 18.72 olan enflasyon, mayıs ve haziran aylarında da artarak devam edecek. Temmuz ayına gelindiğinde, tüketici enflasyonunun yüzde 25,4’e kadar çıkması bekleniyor. Memur ve emeklilere temmuzda yapılacak zam, gerçekleşen enflasyonun dikkate alınmasıyla belirlenecek. Böylelikle enflasyon kaybının telafi edilmesi bekleniyor. Hesaplamalar, 6 aylık enflasyonun yüzde 25,4’e ulaşacağını öngörüyor ve bu durum, en düşük emekli aylıklarına yüzde 25 oranında bir zam yapılması beklentisini de güçlendirdi.

İşçi ve Memur Emeklileri Arasında 5,3 Puanlık Fark...

Beklenen enflasyon doğrultusunda, memur ve memur emeklilerine yüzde 9.17 oranında enflasyon farkı ve yüzde 10 oranında toplu sözleşme zammı olmak üzere toplamda yüzde 20,1 oranında zam yapılacağı tahmin ediliyor. İşçi, esnaf ve çiftçi emeklileri ise gerçekleşen 6 aylık enflasyon kadar, yani yaklaşık yüzde 25.4 oranında zam yapılması bekleniyor. Dolayısıyla, işçi ile memur emeklisi arasında 5,3 puanlık bir fark oluşabileceği ön görülüyor.


Öte yandan Kök aylık hesabı nedeniyle ise milyonlarca emekli sıfır ile karşılaşabilir. Sıfır zam olması halinde emeklilerin alım gücü önemli ölçüde düşecek.