Dev kaynak Kayseri'nin yanı başındaymış!

Türkiye'deki 22 bin tonluk en büyük kaynak aslında Kayseri'nin yanı başındaymış. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Dev kaynak Kayseri'nin yanı başındaymış!

Türkiye’deki en büyük uranyum kaynağı Nevşehir’de bulunuyor ve 22 bin tonluk bir kaynağa sahip. Kayseri’nin komşusu Nevşehir’de böyle bir kaynak bulunması Kayseri için de kullanım amacına bağlı olarak büyük bir şans olarak görülüyor.

Hürriyet’te yer alan habere göre; Türkiye’deki en büyük uranyum kaynağı Nevşehir’de bulunuyor ve 22 bin tonluk bir kaynağa sahip.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, son 10 yılda hız kazanan uranyum arama çalışmaları kapsamında 2020 sonu itibarıyla 580 bin 866 metre sondaj yapılarak bugüne kadar 11 bin 304 ton olan uranyum kaynağı yüzde 283 artırılarak toplam 32 bin 35 tona çıkarıldı. Türkiye’deki en büyük uranyum kaynağı ise Nevşehir’de bulunuyor ve 22 bin tonluk bir kaynağa sahip.

Türkiye yeraltı kaynaklarına sahip çıkıyor...

Nevşehir Radyoaktif Hammadde Aramaları Projesi kapsamında, Nevşehir ili Gülşehir ilçesi Dadağı ve Gümüşyazı köyleri civarında 2011 yılında jeolojik etüt çalışmalarıyla başlayan radyoaktif hammadde etüt çalışmaları sondaj çalışmaları sonucu zengin uranyum rezervlerine ulaşılmıştı.

Uranyum’un kullanım alanları;
- Nükleer enerji santral yakıtı olarak,
- Uranil asetat analitik uygulamalarında,
- Zırh kaplama, gemi ve uçak yapımında,
- Seramiğe renk vermek amacıyla,
- Üretim reaktörlerinde, plütonyum hidrojen bombası yapımında,
- Nükleer patlayıcı yapımında kullanılır.

Uranyum nedir?

Uranyum, radyoaktif bir kimyasal elementtir. Simgesi "U"dur. 1789 yılında Martin Heinrich Klaaproth tarafından keşfedilmiş ve 1841 yılında Eugene-Melchior Peligot tarafından izole edilmiştir
Uranyum, 60 yıldır bol miktarda konsantre enerji kaynağı olarak kullanılan çok ağır bir metaldir.
– Uranyum yer kabuğunda kalay, tungsten ve molibden gibi yaygındır.
– Uranyum, 1789 yılında bir Alman kimyacı Martin Klaproth tarafından zift maddesinde bulunmuştur. Kendisinden sekiz yıl önce keşfedilmiş olan gezegen Uranüs’ün adını almıştır.
– Uranyum, yaklaşık 6,6 milyar yıl önce süpernovalarda oluşmuştu. Güneş sisteminde yaygın olmasa da, bugün yavaş radyoaktif bozunması, Dünya’daki ana ısı kaynağını sağlayarak konveksiyon ve kıtasal sürüklenmeye neden olmaktadır.
– Uranyumun erime noktası 1132 ° C’dir. Uranyum için kimyasal sembol U’dur.

Nevşehir’de Diğer Madencilik...

Nevşehir ili pomza rezervi bakımından Türkiye 3.'sü olması ve toplam 450 milyon m3’lük pomza rezerv miktarı ile madencilik alanında ve bims, briket, tuğla gibi inşaat ürünleri üretiminde önemli bir yere sahiptir.

MTA verilerine göre;

Kozaklı, mermer ve kireçtaşı bakımından,
Hacıbektaş mermer ve tuğla kiremit bakımından
Gülşehir zeolit ve kaolin ve kayatuzu bakımından,
Avanos kum-çakıl ve kükürt bakımından
Ürgüp diyasporit, pomza ve mermer bakımından
Nevşehir Merkez ve Derinkuyu pomza bakımından
Acıgöl ise perlit ve pomza bakımından zengindir.