Cami Kebir esnafına büyük kıyak!

Cami Kebir esnafının TOKİ'den satın aldığı Kayseri Şeker Fabrikası'nın arsasının inşaat yoğunluğu Çevre Bakanlığı'nın kararı ile iki katına çıkarıldı. Bu kararla birlikte yaklaşık 300 esnafa büyük bir rant sağlandı.

Cami Kebir esnafına büyük kıyak!

Kayseri Şeker Fabrikası’ndan TOKİ’ye geçen 250 bin metrekare arazi, 2015 yılında sancılı bir süreçten sonra S.S. Cami Kebir Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi’ne satılmıştı.  2006 yılında Kayseri Şeker Fabrikası arazisi üzerinde yapılan imar planına bağlı olarak arsa anlaşması çerçevesinde önce Büyükşehir Belediyesi’ne daha sonra ise hastane yeri olması koşulu ile Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne devredilen 250 dönümlük bu arazi, son olarak bölgede yapılan 18 uygulaması çerçevesinde TOKİ’ye geçmişti.
 
TOKİ tarafından 2015 yılında 50 milyon muhammen bedelle satışa çıkarılan arazinin ihalesine Kayseri Şeker Fabrikası da girmiş, ancak ihale Cami Kebir Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi’nin girişimleri sonucu iptal edilmişti. Kayseri’nin ileri gelenlerinin üye olduğu bu kooperatif için yapılan girişimler sonuç vermiş ve bu arazi söz konusu kooperatife ihale yolu ile satılmıştı.
 
TOKİ’den kooperatife geçen bu araziyle ilgili S.S. Cami Kebir Toplu Yapı Kooperatifi tarafından “Tekstilkent” adı altında konfeksiyoncular sitesi kurulması için çalışma başlatıldı. Birkaç yıldır proje çalışmaları devam eden arazinin inşaat yoğunluğu 0,8 olduğu için 3’er katlı binaların yapılması planlanıyordu. Ancak 24 Haziran seçimlerinden önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın aldığı bir kararla arazinin KAKS’ı 0,8’den 1,6’ya çıkarıldı. Bir anda inşaat yoğunluğu iki katına çıkan arazinin değeri de ikiye katlanmış oldu. 6 kat inşaat çıkma müsaadesi alan esnaflar, alınan bir kararla elde ettikleri kazanç sonrasında büyük sevinç yaşarken, eski projeler rafa kaldırılıp, yeni proje için çalışmalar başlatıldı. 
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilk kez Kayseri’de bir arazi için bu yetkisini kullandığı belirtilirken, bu kooperatife üye olan 300 esnafın kimlerden oluştuğu merak ediliyor. Ayrıca arazinin yoğunluğu artırıldıktan sonra TOKİ tarafından satışa çıkarılması halinde nasıl bir rakama satılacağı da konuşulmaya başlandı. Burada devletin zarara uğratılıp uğratılmadığına yönelik soruların, uzun süre şehrin gündemini meşgul edeceği ifade ediliyor. 
 
Şimdi gözler TOKİ’ye çevrilmiş durumda. TOKİ’nin ihalenin iptal edilmesi konusunda girişimde bulunup bulunmayacağı ve ihaleyi yeni imar durumuna göre yapıp yapmayacağı merak ediliyor. HABER MERKEZİ