EKOLOJİK TURİZM YOK; Özellikle pandemi herkese turizmin önemini gösterdi. Dünyanın pek çok yerinde ekolojik turizm merkezi olan -bizim ülkemiz gibi – alan da mevcut. Kampçılık, doğa yürüyüşü, bisiklet, tırmanış, rafting ve bunlara benzer pek çok sporun yapılmasının yanı sıra sadece ekolojik zenginliğinden ötürü bile turizm alanı haline gelen alanlar ormanlar yok olursa, turizm de YOK OLUR.
Evet hep beraber araştırabilirsiniz, daha pek çok faydasını göreceksin tek bir ağacın bile. Elbette doğa kendini yenileyecek, elbette yeniden yeşerecek ağaçlar. Ancak biz de üstümüze düşeni yapmak zorundayız. Sorumluluklarımız ise sokaklara çöp atmamak, ihtiyacımız olandan fazlasını almamak, yiyecekleri israf etmemek, duşta bile çok uzun süre vakit geçirmemek gibi çok basit ve gündelik adımlar ile başlıyor. Ama şunu unutmayalım; doğayı katletmiş olabiliriz ama yok edemeyiz. Buna gücümüz yetmez. Onun bize değil, bizim ona ihtiyacımız var. Eğer bir şey yok olacaksa bu doğa olmaz, biz oluruz. Tüm bunların farkındayız ama asla umutsuz değiliz. Çünkü yaşam, her zaman bir yolunu bulmuştur ve onun kendi yolunda ilerlemesine destek olacak insanların sayısı da hiç az değildir. Bir daha asla ve sadece bizim ülkemizde değil, dünyanın hiçbir bölgesinde yaşanmaması en büyük dileğimiz!
Taptaze et yemeniz ve inci, mercan gibi takınacağınız süs eşyaları çıkarmanız için denizi hizmetinize veren de O’dur. Sen, gemilerin denizde suları yara yara gittiğini görürsün. Bütün bunlar, Rabbinizin lütfundan nasibinizi aramanız ve verdiği nimetlere şükretmeniz içindir.(Nahl:14)
İklimimizi dengede tutmak, artan nüfusu beslemek, ekonomik kalkınmayı desteklemek ve yaşam alanlarını ve değerli yaban hayatını korumak istiyorsak sağlıklı okyanuslar ve denizler çok önemlidir. Küresel ölçekte ilgili kurum ve kuruluşlarla, deniz kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesini sağlamak için çalışmalıyız: böylece denizlerimizi gelecek nesiller için korumak birinci görevimiz olmalıdır. Üç milyardan fazla insanın gıda ihtiyacını ve geçimini sağlayan denizler, soluduğumuz oksijenin de neredeyse yarısını üretiyor. Hiç kuşkusuz denizlerimiz bizim yaşam kaynağımız. Dünyada Türkiye olarak ne yapıyoruz? Zengin biyolojik çeşitliliği, sürdürülebilir geçim kaynaklarını ve gelişen bir ekonomiyi destekleyen sağlıklı denizler için ilgili dünyadaki birçok paydaşla birlikte çalışmalıyız.