Kentler değişiyor. Bir dönem büyükşehir olmak, yüksek katlı binalar, dört şeritli yollar ve dev sanayi projeleri demekti. Şimdi ise illerin büyüklüğü değil artık yapay zekaya erişilebilirliği konuşuluyor. Trafik akışı, toplu ulaşım, hava izleme kalitesi veya herhangi bir alanda olası riskleri önceden tesit eden yapay zeka dünyanın dört bir yanında kullanılıyor.
Peki Kayseri teknolojiyle bezenmiş yeni dünya düzeninin neresinde?
Bana kalırsa tam da eşiğinde.
Kayseri yıllardır süregelen ticaret kültürü veya sanayi gücüyle özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde dikkat çeken bir şehir. Ancak son zamanlarda belediyelerin dijitalleşmeye yönelik adımları, kentin üretmenin de ötesinde “akıllı şehircilik “ yolunda ilerlediğini ortaya koyuyor. Peki bu dijital çağ içerisinde yeterli mi? Pek sayılmaz. Çünkü belediyecilik dönemi neredeyse tamamen teknoloji ağlarıyla kaplı yapay zeka destekli bir döneme girdi.
Kayseri’deki dijital dönüşüm uygulamalarını ele alacak olursak, Büyükşehir Belediyesi tarafından ulaşım noktasında son zamanlarda hayata geçirilen KBB trafik, duraklara yerleştirilen QR kod ile dijital bilgilendirme sistemine erişim, trafik yoğunluğunun mobil uygulamadan izlenebilmesi, kavşak optimizasyonu gibi uygulamalar akıllı şehircilik vizyonunun en güçlü parçalarından.
Yakın zamanda bu sistemlerin bütünüyle algoritmalar tarafından yönetildiğini göreceğimiz zaman çok da uzak değil. Özellikle Erciyes trafiği, OSB’lerdeki servis yoğunluğu veya Talas ilçesinde öğrenciler nedeniyle yaşanan hareketlilik gibi değişkenler dinamik bir hat düzenlemesi için mükemmel bir veri kaynağı.
Son olarak, yapay zeka belediyeciliği kaçınılmaz. Kayseri Akıllı Şehircilik yarışında öne çıkabilir. Bunu da trafik, ulaşım, enerji, dönüşüm ve tarımı insan gücü yerine algoritmalarla yöneterek yapabilir. Gelecek dediğimiz zamanın artık içerisindeyiz. Artık betonlar değil algoritmalar şehri yönetecek. Kayseri ise bu dönüşüme hızlı şekilde ayak uydurursa Türkiye’nin ilk tam anlamıyla uyumlu akıllı şehirlerinden biri olarak adını yeni döneme yazdırabilir.