Yaz aylarının tam ortasındayız. Kayseri’de termometreler 38-40 dereceleri gösterirken, insanın dışarı çıkmaya dahi çekindiği bu sıcaklarda toplu taşımaya binmek adeta bir cesaret işi oldu. Ancak ne yazık ki bu cesaretimizin karşılığını klimasız otobüslerle alıyoruz. Her gün işe gidip gelirken, ya da çarşıya pazara uğrarken o otobüslerin içindeki bunaltıcı havayı solumak zorunda kalıyoruz.
Geçtiğimiz günlerde iş çıkışı yine otobüse bindim. Her zamanki gibi otobüs tıklım tıklım doldu. Hem kalabalık hem yaz sıcağı bir araya gelince daha çekilmez bir hal alıyor yolculuk. İnsanlar eve gidene kadar ya da işlerine gidene kadar yorulup fenalaşıyorlar zaten. Otobüsün camları açık ama hiçbir etkisi olmuyor, içerisi hamam gibi. Yolcuların yüzü düşmüş, çocuklar huysuz, yaşlılar nefes nefese… Yanımda oturan yaşlı bir amca “Kızım biz bu sıcakta nasıl dayanacağız? Kliması yok mu bu otobüslerin niye açmıyorlar?” diye sordu. Ne diyebilirim ki? Otobüsler eski, şoförler vurdumduymaz.
Sık sık “Klima bozuk” bahanesini duyuyoruz. Ancak klima açılmayacaksa, o cihaz neden orada? İnsan sağlığı bu kadar ucuz mu gerçekten? Özellikle kalp, tansiyon gibi kronik hastalıkları olan yaşlılar için bu durum sadece rahatsızlık değil, tehlike anlamına geliyor. Genç bir birey olarak ben bile nefes almakta zorlanıyorsam, 70 yaşındaki bir insan ne yapsın?
Toplu taşıma bir hizmettir, lütuf değil. Bilet ücretleri düzenli olarak alınıyorsa, bu ücret karşılığında alınan hizmetin de insani şartlara uygun olması gerekir. Bu şehirde yaz mevsimi her yıl sıcak geçiyor, bu sürpriz değil. Yani bu sorunun çözümü ertelenecek bir durum da değil. Ama maalesef ki her yıl aynı sorunla karşılaşıyoruz.
İnsanlar bunaldı, yoruldu, hastalandı. Özellikle yaşlılarımız bu şartlara daha fazla dayanmakta zorlanıyor. Sadece şikayet gelince değil, önceden tedbir alarak bu sorun çözülebilir. Klimaların çalışması bir lüks değil, bu havalarda bir zorunluluktur. Nasıl ki gün boyunca Büyükşehir Belediyesi’ne ait tramvaylarda klimalar düzenli olarak çalışıyorsa otobüslerde de aynı konforun sağlanması gerekiyor.
Sıcaktan baygınlık geçirmeden, sağ salim varmak istiyor herkes gideceği yere. Bu duruma çözüm bulmak bu kadar zor olmamalı. Yeter ki biraz duyarlılık gösterilsin, biraz da insan odaklı düşünülsün. Aksi halde bu sıcaklar sadece havayı değil vicdanları da kavuracak.