Türkiye TasteAtlas'ta ilk 10'da: Kayseri katkısı göz ardı edilemez!
Dünya mutfaklarının en güvenilir analizcisi olarak kabul edilen TasteAtlas 2025-2026 dünya mutfakları sıralamasını yayımladı. Kayserililer Türkiye'nin başarısında Kayseri'nin katkısının göz ardı edilemeyeceğini ifade ediyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
TasteAtlas 2025-2026 mutfakları sıralaması yayımladı. Türkiye, güçlü gastronomi mirasıyla bu yıl da ilk 10’daki yerini korudu. İtalya’nın yeniden lider olduğu listede Akdeniz mutfaklarının üst sıralardaki hâkimiyeti dikkat çekti. Kayseri’den pek çok yemeğin belli periyotlarla yayımlanan gastronomi listelerinde üst sıralarda yer almasının, Türkiye’nin bu başarısına önemli bir katkı sunduğu belirtiliyor.
Karar’da yer alan habere göre, dünya mutfaklarını kullanıcı oyları ve gastronomi uzmanlarının değerlendirmeleriyle sıralayan TasteAtlas, 2025/26 dönemine ait “Dünyanın En İyi 100 Mutfağı” listesini yayımladı. Listenin zirvesi bu yıl da değişmedi: İtalya 4.64 puanla bir kez daha birinciliği alırken, Türkiye güçlü mutfak geleneğiyle 7. sıradaki yerini korudu.
İlk üçte Akdeniz hâkimiyeti
Sıralamanın üst basamaklarında Akdeniz mutfaklarının etkisi dikkat çekti. İtalya’yı 4.60 puanla Yunanistan, 4.54 puanla ise Peru takip etti. Portekiz, İspanya ve Japonya da üst sıralarda yer alarak çeşitliliği artırdı.
Türkiye yine ilk 10’da
Türkiye, 4.49 puanla 7. sırada konumlanırken, kebaptan zeytinyağlılara uzanan geniş mutfak repertuvarı ve yöresel çeşitliliğiyle uluslararası listede istikrarını sürdürdü. Türkiye’nin hemen ardında Çin, Fransa ve Endonezya gibi güçlü gastronomi kültürleri bulunuyor.
Listenin ilk 20 sırası şöyle,
1- İtalya – 4.64
2- Yunanistan – 4.60
3- Peru – 4.54
4- Portekiz – 4.53
5- İspanya – 4.53
6- Japonya – 4.49
7- Türkiye – 4.49
8- Çin – 4.48
9- Fransa – 4.48
10- Endonezya – 4.48
11- Meksika – 4.46
12- Sırbistan – 4.45
13- Hindistan – 4.43
14- Polonya – 4.42
15- ABD – 4.40
16- Vietnam – 4.40
17- Brezilya – 4.36
18- Hırvatistan – 4.34
19- Güney Kore – 4.34
20- Lübnan – 4.34