TRT Belgesel sorulan soru Kayseri'nin tescilli lezzetini gündeme taşıdı!

TRT Belgesel kanalı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Kayseri'nin tescilli lezzetini gündeme getirdi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

TRT Belgesel sorulan soru Kayseri'nin tescilli lezzetini gündeme taşıdı!

Kayseri’nin tescilli lezzeti TRT Belgesel sosyal medya kanalında yapılan anketle gündeme geldi.

TRT Belgesel sordu

Sosyal medya hesabından paylaşım yaparak vatandaşları bilgilendiren TRT Belgesel kanalı yeni paylaşımında vatandaşlara ‘Cırgalan biberi hangi ilimizin tescilli bir ürünüdür?’ sorusunu yöneltti. Seçeneklerde Kayseri ve Adana illerine yer verildi. Binlerce kullanıcı yorumlarda ‘Kayseri’yi’ seçerken, TRT Belgesel doğru cevabı şu ifadelerle açıkladı: ‘Lezzeti, acısı ve kokusuyla bilinen Cırgalan biberi, kurutulup öğütülmesiyle toz ve pul biber haline dönüştürüldükten sonra hem pastırma ve sucuklarda hem de sofralara lezzet katar. Kayseri’nin tescilli ürünüdür.’

TRT Belgesel sorulan soru Kayseri'nin tescilli lezzetini gündeme taşıdı!

Adını Cırgalan mahallesinden aldı!

Kayseri’nin tescilli lezzeti Cırgalan Biberi, kentte yetiştirilen ve kurutulup öğütülmesiyle elde edilen toz kırmızı biberdir. Adını Kocasinan ilçesine bağlı Cırgalan mahallesinden almıştır. Çemenden pastırmaya, sucuktan ev yemeklerine kadar birçok lezzetin gizli formülü olan Cırgalan Biberi yıllardır ata tohumu ile yetiştirilir. Mahalle sakinleri bahçelerinde veya tarlalarında yetiştirdikleri Cırgalan biberini damlara sererek kurutur. Değirmenlerde toz haline getirilen biber sofralara ulaşır. Cırgalan Mahallesi’nde yaşayan yerel halkın maddi geçim kaynağıdır. Her yıl 10-12 ton üretim yapılırken, Türkiye’nin dört bir yanına satışı yapılır. Orta acı seviyesinde olması nedeniyle vatandaşların tercihi olmaktadır.