Şifa deposu 'Kırmızı Altın' Kayseri'de piyasa çıktı!
Kayseri'nin şifa deposu, coğrafi ürün işareti alarak tescillenen lezzeti 'Kırmızı altını' piyasaya çıktı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…
Türkiye’de en çok Kayseri’de yetişen ‘Kırmızı altın’ olarak nitelendirilen gilaburu meyvesinin hasadı tamamlandı.
Tüketime hazır hale geldi!
Salamura olması için 1 ay bekletilen gilaburu, kış aylarından önce şifa kaynağı olarak tüketime hazır hale getiriliyor. Büyükşehir ve Kocasinan Belediyesi’nin sosyal tesislerinde satışa sunulan gilaburu, böbrek taşları başta olmak üzere, idrar yolu enfeksiyonları ve diğer iltihap kaynakları hastalıkları iyi geliyor.
Kayseri’de Bünyan ve Akkışla ilçelerinde yetişen gilaburu suyu, hem kentin ekonomisine katkı sağlıyor hem de kış aylarında pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan bir şifa kaynağı olarak ön plana çıkıyor.
Faydaları bilimsel olarak kanıtlandı
Uzun yıllardır halk arasında böbrek taşı, idrar yolu enfeksiyonu ve diğer vücut iltihaplarına iyi geldiği bilinen gilaburu suyunun, faydaları yapılan bilimsel araştırmalar sonunda da kanıtlandı. Önceleri sadece Kayserililerin sağlık hizmetlerinde yardımcı tedavi olarak kullandığı gilaburu suyu, son yıllarda Türkiye genelinde rağbet görüyor.
Coğrafi ürün işareti alarak tescillendi
Gilaburu bitkisi yılda bir kez ürün verirken, gilaburu meyvesi Ekim ayının ilk ve ikinci haftasında hasadı tamamlanarak, salamura olması için şişelere doldurularak bekletiliyor. Kış ayları geldiğinde ise meyvesi ezilerek suyu çıkarılıyor ve tatlandırılarak meyve suyu kıvamına getirilerek içiliyor. Bünyan ve Akkışla’nın ekonomisine önemli katkı sağlamaya başlayan gilaburu, 2020 yılında coğrafi ürün işareti de alarak tescillendi.
Halk arasında ‘Kırmızı Altın’ olarak bilinen gilaburu, özellikle son bahar ve kış aylarında artış gösteren böbrek taşı ve böbrek kumlarını çabuk bir biçimde düşürmesi ile ön plana çıkıyor. Bunun yanında idrar yolu enfeksiyonu, vücuttaki çeşitli iltihapları da kısa sürede kuruttuğu ifade edilen gilaburu suyu ile pek çok bilimsel araştırma yapıldı.
21 yararlı bakteri belirlendi
Erciyes Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, gilaburu meyvesinin sıkılarak elde edilen suyunda 21 yararlı bakteri belirlendi. Araştırma sonuçlarını 2008 yılında dönemin Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Sağdıç duyurmuştu. Şimdi İstinye Üniversitesi’nde görev yapan Sağdıç, Sağdıç, gilaburu suyunda vücuttaki zararlı maddeleri atmaya yardımcı olan antioksidanların çokça bulunduğunu ifade etmişti.
‘Sakladığımız yerlerden çıkarıp suyunu içmenin tam zamanı’
Bir tıp hekimi olarak kış aylarında gilaburu suyunun içilmesini tavsiye eden Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, sosyal medya hesabından, Kayseri’nin ünlü meyvesi olan gilaburunun suyunun içilmesini önerdi. Başkan Büyükkılıç paylaşımında şu ifadeleri kullandı: ‘Bu paylaşımım aynı zamanda bir doktor tavsiyesidir. Soğuk kış günlerine daha sağlıklı girmek için hasadını yapıp kilerlerimizde sakladığımız şifa kaynağı gilaburu meyvesini artık sakladığımız yerlerden çıkarıp suyunu içmenin tam zamanı.’

