Rifat Hisarcıklıoğlu anlattı: Yürüyen makineden dünyaya teknoloji ihracına...
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Zonguldak'ta aldığı fahri doktora töreninde, Türkiye'nin 40 yılda katettiği sanayi yolculuğunu anlattı. Evlerindeki yürüyen çamaşır makinesinden yola çıkarak kuantum bilgisayar üreten bir ülkeye dönüşen Türkiye'nin bu dikkat çekici hikâyesi, dinleyenlere hem tebessüm ettirdi hem de ilham verdi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından kendisine takdim edilen fahri doktora töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin sanayide geçirdiği büyük dönüşümü etkileyici bir örnekle anlattı.
Hisarcıklıoğlu, 1980’li yıllarda babası Emin Hisarcıklıoğlu’nun annesine sürpriz olarak aldığı ilk tam otomatik çamaşır makinesinin evdeki ilk denemede nasıl ‘‘yürümeye’‘ başladığını gülümseten bir anekdotla paylaştı. O dönem yürüyen bir çamaşır makinesini bile yerinde tutmakta zorlanan bir ülkenin, bugün kuantum bilgisayarı üreten bir noktaya geldiğini vurguladı.
Gazeteci Vahap Munyar'ın yazısına göre, fahri doktora töreni, Zonguldak Valiliği himayesinde, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ve Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle düzenlenen Ekonomi Zirvesi kapsamında gerçekleştirildi. Törende Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer ve ZTSO Başkanı Metin Demir de yer aldı.
‘‘Türkiye artık küresel tedarikçi’‘
Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin 1980’li yıllarda 3 milyar dolarlık ihracatının yüzde 90’ının tarım ürünlerinden oluştuğunu hatırlatarak, bugün 260 milyar dolara yaklaşan ihracatın yüzde 94’ünün sanayi ürünlerinden oluştuğunu söyledi. Türkiye’nin artık Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD gibi en rekabetçi pazarlara ürün gönderdiğini, küresel ihracattaki payın yüzde 1.08’e ulaştığını belirtti.
Jack Straw’dan dikkat çeken yanıt
Türkiye’nin sanayide geldiği noktayı anlatırken geçmişte yaşadığı bir anıyı da paylaşan Hisarcıklıoğlu, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ile Londra’da katıldığı bir yemekte yaşadığı diyaloğu aktardı. Türkiye'nin sanayi başarısını anlatmaya çalışırken Straw’un, ‘‘Ben Türkiye’nin üretim gücünü evimden biliyorum. Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi hepsi Beko. Çok da memnunuz’‘ sözleri salonda alkış aldı.
Kuantum teknolojisinde öncü adım
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin projelerine de değinen Hisarcıklıoğlu, burada kurdukları teknoloji merkezinde Türkiye’nin ilk ve tek kuantum bilgisayarının geliştirildiğini ifade etti. Bu başarıyla Türkiye’nin, bu alanda üretim yapan dünyadaki 15 ülkeden biri olduğunu söyledi. Kuantum bilgisayarların savunma, finans, sağlık ve siber güvenlik gibi stratejik alanlarda büyük avantaj sağlayacağını belirtti.
Gençlere mesajlar: ‘‘Pes etmeyin’‘
Konuşmasının sonunda öğrencilere seslenen Hisarcıklıoğlu, ‘‘Kolay başarı yok. Başarısızlıklar da bu yolun parçası. Pes etmeden hayal edin, deneyin, ekip kurun ve fark yaratın’‘ dedi. Gençlere, kendilerini geliştirmeleri, bilimsel kapasiteye yatırım yapmaları ve toplumsal kutuplaşmadan uzak durmaları yönünde tavsiyelerde bulundu.
Hisarcıklıoğlu’nun yürüyen makine anısıyla başlayan anlatımı, Türkiye’nin sanayide katettiği mesafeyi etkileyici biçimde ortaya koyarken, ekonomik sıkıntılara rağmen umut veren bir tablo çizdi.

