Ne dana eti ne de kanatlı eti… Sucuğun içinde dil çıktı
Kayseri'nin simgesi hâline gelen sucuk bir kez daha Tarım ve Orman Bakanlığı'nın taklit ve tağşiş listesinde yer aldı. Bakanlığın yaptığı son denetimlerde bazı sucuklarda dil kullanıldığı ortaya çıktı.
Kayseri’nin kültürünün simgesi hâline gelen sucuk bir kez daha Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taklit ve tağşiş listesinde yer aldı. Bakanlığın yaptığı son denetimlerde, piyasaya sürülen bazı sucuklarda dana eti yerine sakatat ve kanatlı eti kullanıldığı tespit edildi. Üstelik bu kez ürünlerin bazılarında dil bulundu.
Afyon sucukta sınıfta kaldı
22 Ekim 2025 tarihli denetim sonuçlarına göre, Afyonkarahisar, Kütahya ve Aksaray illerinde üretilen birçok markaya ait sucuklarda hileler yapıldığı ortaya çıktı. Afyonkarahisar merkezli Afyon Keyf-i Sucuk, Tütüncüoğlu, Soylutürk, Güç Birliği ve Kocatürk markalarının ürünlerinde, dana eti yerine mekanik ayrılmış kanatlı eti ve sakatat (baş, dil, taşlık) kullanıldığı belirlendi. Kayseri ise listede yer almadı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, halk sağlığını korumak amacıyla yaptığı kontrollerin ardından, hileli ürünlerin tam listesini guvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresinde yayımladı.
Afyon eti ile Kayseri ise baharatı ile biliniyor
Afyonkarahisar yıllardır sucuk üretiminde Türkiye’nin en bilinen merkezlerinden biri olarak gösteriliyor. Orada yapılan sucukların et oranının yüksek olduğu söyleniyor. Kayseri sucuğu ise yoğun baharat karışımı, özel kurutma yöntemi ve kendine özgü aromasıyla biliniyor.
