MasterChef'te mantılar yarışıyor: Kayseri Mantısının püf noktaları!
Ünlü yarışma programında Kayseri Mantısının da aralarında bulunduğu çok sayıda farklı mantı çeşidi yarışıyor. Peki iyi Kayseri Mantısı nasıl olmalı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...
TV8'de yayımlanan ünlü yemek yarışması programı Masterchef'te yarışmacılar mantı çeşitleri üzerine maharetlerini sergiliyor. Çok sayıda farklı mantı çeşidinin yarıştığı etapta yarışmacılar en iyi mantıyı yapabilmek için ter döküyor.
Kayseri Mantısı ilk sırada yer aldı!
Yarışma programında birbiri arkasına sıralanan tezgahların ilk sırasında Kayseri Mantısı yer aldı. Öte yandan yarışmada Sinop Mantısı, Tepsi Mantısı, Sosyete Mantısı, Pirinçli Mantı ve diğer mantı çeşitleri de yer aldı.
Kayseri Mantısı nasıl yapılır?
5 kişilik Kayseri Mantısı için malzemeler ortalama olarak şu şekilde:
Mantının ana malzemelerinden hamuru hazırlamak için öncelikle 4 su bardağı un, 1 adet yumurta, 250 ml su, 1 tatlı kaşığı tuz gerekiyor. Hamur geniş bir kabın içerisinde iyice yoğrulduktan sonra dinlenmeye bırakılması ve ardından açılarak bezelenmesi gerekiyor.
Kıyma harcı nasıl hazırlanır?
5 kişilik Kayseri Mantısı için yaklaşık olarak orta yağlı 300 gram dana kıyma ve 2 adet orta boy çekilmiş veya rendelenmiş (eğer çok sulu ise suyu sıkılmış) soğan, baharat olarak 1 çay kaşığı karabiber, kırmızı toz biber, tuz karışımının hazırlanması gerekiyor.
Sosu nasıl hazırlanır?
Kayseri Mantısı için hazırlanacak saçalı sosta tercihen tereyağ veya sıvı yağ, 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 tatlı kaşığı biber salçası (tercihen) 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber ve karabiber kavrulur yoğunluğunun akışkanlığını sağlanması için mantının kaynatılacağı sudan eklenebilir.
Mantının hazırlanması
Bezeler halinde açılan hamur kare parçalar halinde ufak ufak kesilir ve her birinin ortasın hazırlana iç harçtan birer ufak parça eklenir ardından bohça veya çapraz uçların birleştirilmesi suretiyle mantılar kapatılır. Buzdolabında dinlendirilen mantılar ardından kaynamakta olan suyun içerisine atılarak kaynatılır.
Nasıl servis edilir?
Kayseri Mantısı servisi tercihe göre sulu veya susuz olabilir üzerine yoğurt, sumakta eklenebilir.