Mantıda Kayseri usulü lezzet için püf noktalar...
Kayseri mutfağının simgelerinden biri olan mantı sabır, emek ve ustalık gerektiren bir yemek olarak biliniyor. Türkiye'nin dört bir yanında farklı tariflerle sofralara gelse de Kayseri mantısı, özgün yapısı ve lezzetiyle öne çıkıyor. Peki, en güzel mantı nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir?
Kayseri mutfağının ünlü yemeği mantı sabır, emek ve ustalık gerektiren bir yemek olarak biliniyor. Türkiye’nin dört bir yanında farklı tariflerle sofralara gelse de Kayseri mantısı özgün yapısı ve lezzetiyle öne çıkıyor. Peki, en güzel mantı nasıl yapılır?
Kayseri mantısında hamur, ne çok kalın ne de yırtılacak kadar ince olmalı. Un, yumurta, tuz ve sudan hazırlanan hamur iyice yoğrulduktan sonra mutlaka dinlendirilmeli. En az 30 dakika bekletilen hamur, ardından incecik açılarak küçük kareler halinde kesilmelidir.
Dana kıyma, tuz, karabiber ve rendelenmiş soğanla hazırlanan iç malzeme fazla baharattan uzak sade ve yoğun olmalıdır. Geleneksel tarifte, soğanın fazla suyu sıkılıyor. Bu sayede mantının içi haşlandığında dağılmıyor kıvamını koruyor.
Kare şeklindeki hamurların içine nohut tanesi kadar iç harç konuluyor. Kayseri usulü mantının özelliği, bir kaşığa kırk adet sığacak kadar küçük yapılmasıdır. Mantılar dikkatlice kapatıldıktan sonra kaynar ve tuzlu suya bırakılmalıdır. Yaklaşık 8–10 dakika haşlanan mantılar yüzeye çıkmaya başladığında servise hazır hale geliyor.