Krediler ve mevduat zirveye tırmandı! Vatandaşın cebine ne olacak?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) haftalık para ve banka istatistiklerini yayımladı ve bankacılık sektöründe dikkat çeken bir hareketlilik gözlemlendi. Sektörün yılın en yüksek haftalık mevduat artışlarından birini yaşamış oldu.

Krediler ve mevduat zirveye tırmandı! Vatandaşın cebine ne olacak?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

14 Kasım ile biten haftada toplam mevduatlar, önceki haftaya göre 837 milyar TL’yi aşan bir artış kaydederek 26,9 trilyon TL seviyesine ulaştı. Böylece sektör yılın en yüksek haftalık mevduat artışlarından birini yaşamış oldu.

Verilere göre bir önceki hafta 26 trilyon 121 milyar TL seviyesinde bulunan toplam mevduat bir haftada yaklaşık 838 milyar TL yükseldi. Mevduatlardaki bu artışın hem Türk Lirası hem de yabancı para hesaplarında etkili olduğu görüldü.

Herkes TL’ye yöneldi

TL cinsi mevduatlar yüzde 3,9 oranında yükselerek 14,6 trilyon TL’ye çıktı. Aynı dönemde yabancı para mevduatları da yüzde 2 artış kaydederek 8,9 trilyon TL seviyesine ulaştı. Bankalarda bulunan toplam yabancı para mevduatı 250 milyar 837 milyon dolar olarak kaydedildi. Bunun 213 milyar dolarının yurt içinde yerleşik kişilere ait olduğu belirlendi. Bu verilerle beraber vatandaşın TL’ye yöneldiğini, diğer yandan döviz hesaplarını da boş bırakmadığı anlaşıldı.

Vatandaş borçlanmaya devam ediyor

Mevduat tarafındaki artışın yanı sıra kredilerde de yukarı yönlü hareket sürdü. Bankacılık sektöründe yurt içi yerleşiklerin kullandığı tüketici kredileri geçen hafta yüzde 2,2 oranında artarak 5 trilyon 359 milyar TL’ye yükseldi.