Kırmızı et üretimi 2 yılda tonlarca düştü!

Kırmızı et üretimi 2 yılda tonlarca miktarda düştü. Bu düşüşün nedenleri merak edilirken akıllara yem ve gübre maliyetleri geldi. Detaylar haberimizde…

Kırmızı et üretimi 2 yılda tonlarca düştü!

TÜİK, Türkiye genelinde 2023 ve 2024 yıllarında kırmızı et miktarındaki verileri kamuoyu ile paylaştı. Hem küçükbaş hem de küçükbaşta 2 yılda gözle görülür bir düşüş yaşandı.

Keçi ve dana etinde önemli kayıplar yaşandı

TÜİK verilerine göre, kırmızı ette en çok düşüş yüzde 22,8’lik oran ile keçi etinde yaşandı. Dana etinde karkas ve yarım olmak üzere 2023 yılında 1 milyon 670 bin 606 tonluk üretim 2024 yılında 1 milyon 483 bin 42’ye geriledi. Yaklaşık yüzde 11,2’lik bir düşüşe işaret eden bu rakamlar kırmızı et üretimini ciddi şekilde etkiliyor.

Kırmızı et üretimi 2 yılda tonlarca düştü!

Üretim düşüyor, fiyatlar artıyor

Türkiye genelinde özellikle keçi ve dana etinde önemli kayıplar yaşandığı kaydedildi. Bu da et fiyatlarındaki artışın nedenlerinden biri olarak görülüyor. Bunun yanı sıra hayvancılık ve yem maliyetleri, kuraklık, gibi etmenlerin de kırmızı etteki fiyat artışını etkilediği değerlendiriliyor.

Kayseri ne durumda?

Kayseri’deki üreticilerin birçoğu yem fiyatlarındaki artışa dikkat çekiyor. Kayseri Ticaret Borası’nda düzenlenen toplantıda Üreticinin emeğinin karşılığını alabilmesi ve süt hayvancılığının cazibesini koruyabilmesi için fiyatların güncel maliyetleri yansıtması gerektiği hususunda karara varıldı. Et sektöründe olduğu gibi, süt üreticilerini de en çok zorlayan unsur olan yem fiyatları konusunda yüksek maliyetler nedeniyle üretimden çekilen çiftçi sayısındaki artışın önüne geçmek için acil ve kalıcı çözümlerin üretilmesi gerektiği sonucuna varıldı.