Kayserili yatırımcıya altın mesajı! Bozdurmayın asıl hareket 2026'da
Ekonomist İslam Memiş, piyasaların yönünü belirleyecek kritik haftaya girildiğini belirterek hem küresel hem de yurtiçi verilerin piyasalar üzerinde etkiler yaratabileceğini söyleyerek güncel altın ve döviz ile ilgili güncel fiyatları aktardı.
Ekonomist İslam Memiş, piyasaların yönünü belirleyecek kritik haftaya girildiğini belirterek hem küresel hem de yurtiçi verilerin piyasalar üzerinde sert etkiler yaratabileceğini söyledi. Memiş, Aralık ayının en önemli haftasının başladığını ifade ederek yatırımcıların özellikle FED ve TCMB faiz kararlarına odaklanması gerektiğini vurguladı. Çarşamba günü saat 22.00’de açıklanacak FED faiz kararının küresel piyasalarda belirleyici olacağını dile getirdi.
Piyasalarda 25 baz puanlık faiz indiriminin yaklaşık yüzde 86 oranında fiyatlandığını aktaran Memiş, buna rağmen kendi beklentisinin FED’in pas geçeceği yönünde olduğunu söyledi. Kararın ardından FED Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı açıklamaların, özellikle ABD’deki görev değişiklikleri ve Trump’a yönelik mesajlar nedeniyle dikkatle izleneceğini kaydetti.
Borsa yıl boyu istenilen getiriyi sağlamadı
Borsa İstanbul’un 11.221 puandan haftaya başladığını ve yüzde 2’lik yükselişle 11.400–11.800 bandının yeniden gündeme geldiğini belirten Memiş, ancak yıl boyunca borsada istenilen getirinin sağlanamadığını söyledi. Şirket hisselerinde değer kayıplarının yaşandığını ve yatırımcının beklediğini ifade etti.
Dolar yatırım aracı değil
Dolar/TL’nin 42,54 seviyesinde sakin seyrini sürdürdüğünü kaydeden Memiş, yılın büyük bölümünde doların yatırımcısına kaybettirdiğini ve bir yatırım aracı olmadığını bir kez daha dile getirdi. Euro/dolar paritesinde 1,16 seviyesinin altında görülecek geri çekilmelerin alım fırsatı sunduğunu belirten ekonomist, çarşamba sonrası 1,1580–1,1520 aralığının mümkün olduğunu ifade etti.
FED sonrası geri çekilme olabilir
Ons altının 4.206 dolar seviyesinde bulunduğunu aktaran Memiş, kısa vadede 4.160–4.260 dolar aralığının geçerliliğini koruduğunu, FED kararı sonrası 4.130–4.120 dolar seviyelerine geri çekilme ihtimalinin sürdüğünü söyledi. Gram altında ise işçiliklerin yıl sonu nedeniyle hızla gerilediğini hatırlatan Memiş, çarşamba gününden sonra 5.750–5.780 TL bandında alım fırsatı oluşabileceğini ifade etti.
Altın bozdurmayın
Yatırımcıların panik yapmaması gerektiğini belirten Memiş, elindeki altını bozmanın doğru olmayacağını 2026 hedeflerinin değişmediğini söyledi. Ons altında 4.800 doların, gram altında ise 8.000 TL’nin ana hedef olmaya devam ettiğini aktardı. Jeopolitik gerilimlerin yükseldiğini, ülkelerin fiziki altın stoklarını artırmayı sürdürdüğünü, bu nedenle altındaki uzun vadeli görünümün güçlü kaldığını vurguladı.