Kayseri'nin tadı üniversiteye taşındı!
Bin metrekarelik mutfak, uluslararası kongre ve uygulamalı eğitim modeliyle KAYÜ, gastronomide çığır açıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...
Kayseri’nin lezzet zenginliği artık sadece sofralarda değil, üniversite kampüslerinde de yer buluyor. Kayseri Üniversitesi (KAYÜ), kentin kültürel kimliğini ve yerel mutfağını akademik platforma taşıyacak yepyeni bir bölümü daha hayata geçiriyor. Uygulamalı Bilimler Fakültesi çatısı altında kurulan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, 2025-2026 eğitim öğretim yılı itibarıyla ilk öğrencilerini kabul etmeye hazırlanıyor.
1000 metrekarelik dev mutfak
Bölüm, sadece teorik eğitimle sınırlı kalmayacak; Türkiye’nin en kapsamlı uygulama alanlarından birine sahip olacak. İçerisinde sıcak-soğuk mutfaklar, pastane alanı, uygulama restoranı, soğuk hava depoları ve kuru erzak bölümlerinin yer aldığı bin metrekarelik dev mutfak kompleksiyle dikkat çeken bölüm, öğrencilerine sahaya doğrudan dokunma fırsatı sunacak.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Reha Kılıçhan, altyapı çalışmalarının tamamlanma aşamasında olduğunu, Eylül ayında 20 öğrenciyle eğitime başlanacağını belirtti. Kılıçhan, sektöre nitelikli insan gücü kazandırmak amacıyla hem uygulamalı hem de teorik derslerle donatılmış bir sistem kurduklarını vurguladı.
Sektöre açılan kapı: 7+1 eğitim modeli
KAYÜ’nün yeni bölümü, ‘‘7+1’‘ modeliyle eğitim verecek. Öğrenciler 7 dönem boyunca üniversitede teorik ve uygulamalı eğitim alırken, son dönemi doğrudan sahada, sektör içerisinde geçirecek. Bu sistemle öğrencilerin mezun olmadan önce deneyim kazanmaları hedefleniyor.
Bölümün kurulmasında Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa’nın vizyoner yaklaşımının etkili olduğunu dile getiren Kılıçhan, uygulama merkezinin, hayırsever Hasan Çıkrıkçıoğlu tarafından eşi adına yaptırıldığını ve üniversiteye önemli bir katkı sağladığını söyledi.
Kayseri’de uluslararası gastronomi kongresi
Yeni bölümün kurulmasıyla birlikte Kayseri, uluslararası bir etkinliğe de ev sahipliği yapacak. 9-11 Ekim 2025 tarihlerinde gerçekleştirilecek ‘‘9. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi’‘ bu yıl Kayseri Üniversitesi organizasyonuyla düzenlenecek. 200’den fazla bildiri başvurusu alınan kongreye, Türkiye’den ve yurt dışından akademisyenler, sektör temsilcileri ve davetli konuşmacılar katılacak.
Kayseri Üniversitesi olarak genç ve dinamik bir akademik kadroyla bu kongreye ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını belirten Kılıçhan, bölümün sadece eğitim değil, aynı zamanda Kayseri’nin gastronomik tanıtımı için de önemli bir vitrin olacağını ifade etti.



