''Kayseri'nin Geleneksel lezzeti: Develi Cıvıklısının Fermanı''

Kayseri'nin geleneksel lezzetlerinden biri olan Develi Cıvıklısı yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Peki, sevilen lezzetin fermanı nedir? Neden Develi Cıvıklısı ismini almıştır? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

''Kayseri'nin Geleneksel lezzeti: Develi Cıvıklısının Fermanı''

Kayseri’nin ünlü yiyeceklerinden biri olan Develi Cıvıklısı lezzetinden ziyade fermanı ile de dikkatleri çekiyor.

Kayseri’nin ilçesine geleneksel lezzetlerden biri olan Develi Cıvıklısı yerli, yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Cıvıklı ismini etin çift bıçak altında kıyılarak yapılması sonucu etin yağında çift bıçak darbeleri ile erimesi sonucu cıvığından aldığı için CIVIKLI ismi verilmiştir. Ayrıca Develi Belediyesi tarafından 2008 yılında ‘Develi Cıvıklısı’ patentini almıştır.

''Kayseri'nin Geleneksel lezzeti: Develi Cıvıklısının Fermanı''

İşte Develi Cıvıklısı fermanı …

Develi Kaymakamlığı internet sitesinde ‘Develi Cıvıklısı’nın’ fermanını kamuoyu ile paylaşılıyor. Rivayetlere göre, Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi sırasında Sultan Sazlığı'nda konakladığı bir dönemde, kendisine ikram edilen bu lezzeti o kadar beğenmiştir ki, adına özel bir ferman yazılmasını istemiştir. Bazı kaynaklarda ise bu fermanın anonim olduğu belirtilir. Halk arasında ise ferman Aşık Seyrani’ye ait inancı vardır.

İşte Develi Cıvıklısı’na özel yazılan ferman; ‘Cıvıklı yapılacak et bir gün evvelden alınan terbiye edile. Koyunun bel ve kaburga etlerin sinirleri alındıktan sonra çift bıçak ile elde doğranıla; bir günlük beklemeye bırakıla. Bir gün sonra hazır et içine ince kıyılmış soğan katıla. Şayet arzı edilirse domates ve biberle ince ince doğranıp cıvıklı eti ile karıştırılıp harman edile. 15-20 dakika bekletilen ve hamur üzerine serilmeye hazır edile. 

Cıvıklı hamuru: Buğday unundan hazırlanan mayalı hamur yaklaşık 200 gram olarak kesilip 15-20 dakika bekletile. Ustalık maharet ile bir şekilde açılan hamur, üzerine bekletilen cıvıklı serilen, fırına atıla. Cıvıklı fırını: 2x2 m. ebadında, 1 m. yüksekliğinde üzeri çamur ile örülen kasnak içine 100 batman çekilmiş kaya tuzu ufalanmış cam parçaları ince Kızılırmak kumu (ısı muhafaza için) konula. Tuz üzerine Erciyes dağındaki kartın tepesinde bulunan ateşe dayanıklı ot taşlarından 30x50x20 ebadında tıraşlanmış taşlar konula. Fırının yan duvarları ve kubbesi ateş tuğlası ile örüle, kubbe üzerine yine ısı muhafazası için 50 batman çekilmiş kaya tuzu ufalanmış cam parçaları ince Kızılırmak kumu konularak üzeri kapatıla.

Fırında yakacak olarak ısı  olmayan odun cinsinden meşe ve kızılçam yakıla. Fırın ateşi cıvıklı pişirileceği zaman fazla harlı olmaya. Cıvıklının pişmesi: 5 dakikada pişen cıvıklı fırın çıkışında önceden ince doğranmış maydanozlar atılarak tabaklara servis yapıla . Cıvıklı yanında içecek olarak Erciyes dağından gelen soğuk aksu veya ayran üzerine tatlı olarak tel kadayıfı. Yenile?  

Yiyenlere afiyet ola, şifa bula, 
Yiyemeyenlere nasip ola,
Cıvıklısı ile Develi nam bula,
Bizlere bu güzel nimeti veren Allah‘a Hamd ola?
İş bu ferman meşhur Develi Cıvklısı için çıkarıla?’

''Kayseri'nin Geleneksel lezzeti: Develi Cıvıklısının Fermanı''

Kayseri Develi Cıvıklısı nerede yenir?

Develi cıvıklısını tam yerinde yemek istiyoruz diyorsanız gurmeler tarafından önerilen mekan Ayhan Usta’nın yeridir. Yemyeşil kocaman bahçenin içerisine kurulu ayrı ayrı kamelyalardan oluşturulmuş, çocukların oyun parkında oynayacağı, etrafı çitlerle çevrili doğal bir mekan olan Ayhan Usta, hizmet hızı ve çalışanlarının ilgisi ile dikkatleri çeker. Develi cıvıklısını tam anlamıyla tatmak isteyenler Ayhan Usta’ya mutlaka uğramalı yorumları gurmeler tarafından sık sık yapılır.