Kayseri kışı böyle atlattı - Meşhur yiyecek vatandaşa yaradı!
Kayseri'nin meşhur yiyeceği Kavurga çetin geçen kış aylarında vatandaşa yaradı. Tok tutması için tercih edilen meşhur yiyecek bu kış da Kayserililerin çayına eşlik etti. Kavurga nedir? Faydaları neler? Nasıl yapılır? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...
Türklere özgü yöresel kuru yemiş türü kavurga, çetin geçen kış aylarında Kayserililerin imdadına yetişti. Bazı vatandaşlar kavurganın ne olduğunu bilmese de bazı vatandaşlar geleneksel bu yiyeceğin tadından da adından da vazgeçmiyor.
Durup dururken ‘olsa da yesek’ dedirten kavrulmuş tahıllardan hazırlanan çerez kavurga kokusuyla da eskilere götürüyor. Bu yemiş türü Anadolu'da daha çok soğuk geçen iç bölgelerde Kayseri, Denizli, Karapınar, Konya, Nevşehir, Aksaray, Malatya, Emirdağ, Çankırı, Afyonkarahisar, Sivas, Yozgat, Erzurum, Kars gibi illerde tüketiliyor.
Kavurga nasıl yapılır?
Kavurga, sac veya tava üzerinde yıkanmış tahılların kavrulmasıyla hazırlanıyor. Bazı yörelerde kavrulan tahıla yağ da ekleniyor. Ancak Kayserililerin birçoğu yağsız kavuruyor. Protein açısından zengin olması nedeniyle özellikle kış aylarında tok tutması için tüketilen bu yemiş genellikle akşam vakti Kayserililerin çay saatine konuk oluyor.
Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel lezzet
Eskilerin çok iyi bildiği kavurga son zamanlarda adeta unutulmaya yüz tuttu. Yeni nesiller kavurganın ne olduğunu düşünürken büyükler adını duyunca sanki kokusunu almışçasına iç çekiyor. Halk arasında kavurganın vücudu çok sağlıklı tuttuğu ve hastalıklara karşı koruduğuna da inanılıyor.