Kayseri değerine değer kattı, zirveye yürüdü: Türkiye'nin ilk 5'inde
Ekili alan büyüklüğünden bitkisel üretime, içsu balıkçılığından ihracata kadar birçok alanda büyük ilerleme kaydeden Kayseri, tarımsal başarılarıyla Türkiye sıralamasında ilk 5'e girmeyi başardı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...
Kayseri, tarımda gösterdiği istikrarlı yükselişle dikkatleri üzerine çekiyor. 2022 yılında 536 bin 641 hektar olan ekili tarım alanı, 2023’te 602 bin hektara, 2024’te ise 621 bin 858 hektara ulaştı. Bu artış, kenti Türkiye genelinde 10’unculuktan 5’inciliğe taşıdı.
Tahıl ve diğer bitkisel ürünlerin üretim miktarı da aynı oranda artış gösterdi. 2022 yılında 3,3 milyon ton olan üretim, 2023’te 4,3 milyon tona, 2024’te ise 4,9 milyon tona çıktı. Kayseri, bu alanda Türkiye sıralamasında 11’incilikten 5’inci sıraya yükseldi.
Bitkisel üretimde ise Kayseri’nin başarısı daha da dikkat çekici. 2022’de sadece 8 üründe Türkiye ilk 10’una giren şehir, 2023’te 18, 2024 yılında ise 24 ürünle bu başarıyı katladı. Tarımsal üretimdeki çeşitlilik ve kalite artışı, çiftçi sayısına da yansıdı. 2022’de 28 bin 625 olan Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçi sayısı, 2024 yılı itibarıyla 31 bin 463’e ulaştı.
Denize kıyısı olmayan bir şehir olmasına rağmen Kayseri, içsu balıkçılığında da öne çıktı. 2022 yılında Türkiye beşincisi olan kent, 2024’te 6 bin 655 ton balık üretimiyle dördüncülüğe yükseldi. Özellikle alabalık yavru ve yumurta üretiminde Türkiye ihtiyacının yüzde 37’si Kayseri’den karşılandı.
İhracat rakamları da Kayseri’nin tarım alanındaki yükselişini doğruluyor. 2022 yılında 47 milyon dolar olan tarım ve gıda ürünleri ihracatı, 2023’te 51 milyon dolara, 2024’te ise 71 milyon dolara çıktı. Bitkisel üretim miktarı ise 3,8 milyon tondan 5,4 milyon tona yükseldi.
Kayseri’nin kültürel zenginliğini yansıtan coğrafi işaretli ürün sayısı da arttı. 2022’de 26 olan bu sayı, 2024’te 32’ye ulaştı.
Tüm bu veriler, Kayseri’nin yalnızca sanayi ve ticarette değil, tarımda da güçlü bir aktör haline geldiğini bir kez daha ortaya koyuyor.
