Kayseri'de öğretim üyesinin tarımdaki dev projesine 75 bin avro destek!

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Öğretim Üyesi Dr. Gülay Yalçın'ın geliştirdiği proje, tarımda hem doğayı koruyacak hem de maliyeti düşürecek. Detaylar haberimizde...

Kayseri'de öğretim üyesinin tarımdaki dev projesine 75 bin avro destek!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kayseri'de Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Öğretim Üyesi Dr. Gülay Yalçın’ın Tarımda Yapay Zekâ Destekli Sensör Sistemi Projesi, Avrupa Komisyonu’ndan 75 bin avro hibe desteği almaya hak kazandı

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Gülay Yalçın Alkan’ın geliştirdiği ‘‘Tarımda Yapay Zekâ Destekli Sensör Sistemi Projesi’‘, tarımda gereksiz gübre kullanımını önleyerek hem doğayı koruyacak hem de üretim maliyetlerini düşürecek. Taşınabilir test kiti, mobil uygulama ve veri analiz hizmetleriyle tarımda dijital dönüşüme öncülük eden bu proje, Avrupa çapında binden fazla başvuru içinden ilk 40’a girerek Avrupa Komisyonu’ndan da 75 bin avro hibe desteği almaya hak kazandı.

Dr. Gülay Yalçın Alkan’ın kurduğu DigiGarden adlı teknoloji firması ile geliştirilen proje, tarımda dijital dönüşüm ve sürdürülebilir üretim hedefiyle yola çıktı. Projede, çiftçilerin topraktaki azot seviyesini ölçebileceği, mobil uygulama ile çalışan düşük maliyetli bir amonyum sensörü geliştiriliyor. Bu sistem, çiftçilerin gereksiz gübre kullanmasını önleyerek hem doğayı koruyor hem de üretim maliyetlerini düşürüyor.

Kayseri'de öğretim üyesinin tarımdaki dev projesine 75 bin avro destek!

Sensörle birlikte çalışan yapay zekâ destekli uygulama, çiftçilere anlık toprak sağlığı bilgileri ve gübreleme önerileri sunuyor. Projenin ürünleri arasında taşınabilir test kiti, mobil uygulama ve veri analiz hizmetleri de bulunuyor.

Avrupa’dan 75 bin Avro Destek

Proje, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen prestijli Women TechEU programına seçildi. Kadın teknoloji liderlerini destekleyen bu program kapsamında Dr. Yalçın, hem mentorluk ve iş geliştirme fırsatları hem de 75 bin avro hibe desteği almaya hak kazandı.
Önümüzdeki yıl pilot bölgelerde kullanılması planlanan sistem, daha sonra Avrupa pazarına açılacak. Projede Dr. Gülay Yalçın Alkan’a akademisyenler Prof. Dr. Kutay İçöz, Prof. Dr. Serkan Şahan, Yüksek Mühendis Halit Alkan ve Arş. Gör. Betül Erkantarcı eşlik ediyor. DigiGarden, daha önce TÜBİTAK BİGG programından da destek almıştı.