- Haberler
- Ekonomi
- Kayseri'de kırmızı ette alarm: Yerli üretici batıyor, ithalatçı kârına kâr katıyor!
Kayseri'de kırmızı ette alarm: Yerli üretici batıyor, ithalatçı kârına kâr katıyor!
Güney Amerika'dan gelen etçi ırklar yerli üreticinin önüne geçti. Yerli besicilik maliyeti satış fiyatını bile geçemiyor! Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...
Kayseri’de de fiyatlar kurtarmıyor
UKON’un hesaplamalarına göre Güney Amerika’dan ithal edilen besilik hayvanlarla yapılan üretimde, karkas etin kilogram maliyeti 336-339 TL seviyelerinde. Yerli üretimde ise bu maliyet, etçi ırklarda 444 TL, Holstein gibi sütçü ırklarda ise 430-434 TL aralığında gerçekleşiyor.
Türkiye genelinde karkas satış fiyatı 429-430 TL civarında seyrederken, Kayseri’de de kesim fiyatları benzer seviyelerde. Ancak bu fiyat, yüksek maliyet baskısı altındaki yerli üretici için yeterli değil. Girdi maliyetlerinin sürekli artması nedeniyle, Kayseri’deki besiciler de tıpkı ülke genelinde olduğu gibi zarar ediyor.