Kayseri'de bütün sendikalar birleşti – Dev eylem başlıyor!
Kayseri'de eğitim sendikaları birleşti. Dev eylem başlıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen raporun ardından Kayseri’de de sendikalar birleşti. Öğretmenler dev eyleme hazırlanıyor.
‘Öğrenci Gelişim Raporu’
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ kapsamında ‘Öğrenci Gelişim Raporu’ uygulaması ortaokul ve lise öğretmenleri için hayata geçirildi. Her bir öğrenci için öğretmenlerden öğrenci gelişim raporunun karne gününe kalmadan tamamlanması talep edildi. Bu talebin ardından neredeyse tüm sendikalar birleşerek eyleme gitme kararı aldı.
Eğitim-İş: ‘Angaryaya hayır’
Eğitim-İş Kayseri Şube Başkanı Murat Yıldız branş öğretmenlerine bu raporun uygulanabilirliğinin çok zor olduğunu ifade ederek, ‘İlkokul ve ana sınıflarında uygulanan bir uygulamaydı öncesinde. Ama branş öğretmenlerinin uygulaması çok zor. Çünkü bir öğretmenin 180-200 tane öğrencisi var. Her öğrenci için tek tek hem gelişim raporu hem de izleme değerlendirme raporu doldurulması gerekiyor. Bu da çok zor. Tam da karne döneminde öğretmenin iş yükünü daha da artırıyorlar. Bu tür uygulamalar tepeden inme değil de daha öncesinde pilot bir uygulama yapılarak yürürlüğe girmesi gerekiyor. Sendika olarak raporları doldurmama kararının yanı sıra Pazartesi günü 2’inci ders saatinde iş bırakma kararı aldık. İş bırakacak tüm öğretmenlerimize farkındalık yaratmak adına bildirimizi okuyacağız. Gelişim Raporu Uygulamasının iptali için dava açacağımızı ilan ediyoruz. Angaryaya hayır’ dedi.
‘Mesai dışında ekstra iş yükü’
Eğitim-Sen Kayseri Şube Başkanı Sedat Ünsal da yaptığı açıklamada ‘Öğrenci Gelişim Raporlarının öğretmene ek bir iş angarya olduğu gerekçesiyle karar aldık. Tüm üyelerimize doldurulması noktasında kararımızı duyurduk. Aşağı yukarı bütün sendikaların tavrı bu yönde. Ortaokul ve lisede öğretmen arkadaşlarımız birçok sınıfa giriyor ve sınıflar 30’ar 40’ar kişilik. Şube sayısı 7-8’i buluyor. Dolayısıyla bu öğrencileri ayrı ayrı ölçütlerle girmeleri binlerce rapor girmelerini gerektiriyor. Bunun da uygulanabilirliğinin biz olmadığını ve ciddi anlamda öğretmenlere mesai dışında iş yükü getirdiğini düşünerek doldurmama kararı aldık’ ifadelerinde bulundu.
‘Bugün Bakanlık büyük ihtimalle pozitif adım atar’
Eğitim-Bir-Sen Kayseri Şube Başkanı Mehmet Emin Aslantürk yaptığı açıklamada, ‘Bizim genel merkez bakanlıkla zaten yetkili sendika olarak bu diplomasiyi yürütüyor. Öğretmeni yoran hiçbir kararı biz desteklemiyoruz. Yani angarya diye nitelendirdiğimiz hiçbir çalışmanın arkasında durmuyoruz. Bizim yıllardır uyguladığımız yöntem, mücadele bu. Şimdi Genel Merkez Yetkililerimizin Bakanlık yetkilileriyle özellikle Milli Eğitim Bakanı da dahil, sürecin öğretmenden yana yönetilmesi adına bir diploması yürüttüğünü biz zaten biliyoruz yakinen. Bu anlamda bir çalışma yapıyor bizim genel merkez yöneticileri. Bugün bu bağlamda bir haber gelebilir, büyük ihtimalle gelir. Gelmediği an zatenbiz dün gerekli paylaşımları yaptık, üyelerimize de duyurduk sosyal medya üzerinden. bilgilendirmelerimizi yaptık. Bugün bakanlık eğer bizim görüşmemiz neticesinde beklentilerimize, öğretmenden yana bir tavır geliştirmez ise zaten eylem kararımız geçerli. Arkadaşlara biz şu an o çalışmayı yapmayın. Yani bunu doldurmayın. Angarya olarak nitelendirilen hiçbir şeye imza atmayın diye zaten biz arkadaşlara bilgi veriyoruz. Büyük ihtimalle bugün bakanlık pozitif bir adım atar’ ifadelerinde bulundu.