Kayseri'de bulvar ismi değişikliğine bir tepki daha!
Anahtar Partisi Kayseri İl Başkanı Elvan Öztürk, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti'nde yaptığı konuşmada Kocasinan Bulvarı'nın isminin değiştirilmesini değerlendirdi ve bu kararın şehir kimliğine zarar verdiğini açıkladı.
Elvan Öztürk, 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı ve Gazeteciliğin zorlu bir meslek olduğunu ifade etti. Öztürk, yaklaşık 14 aylık siyasi süreçte Kayseri’de görev yapan gazeteci, televizyoncu ve dijital mecralarda yayın yapan basın mensuplarının kendilerine gösterdiği ilgi ve samimi yaklaşımdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ardından Kayseri’de değişen bulvar ismi hakkında konuştu.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ocak Ayı Meclis Toplantısı’nda alınan kararla, kentin ana ulaşım arterlerinden biri olan Kocasinan Bulvarı’nın ismi değiştirildi. Meclis kararıyla bulvarın yeni ismi Mustafa Elitaş Bulvarı olarak belirlendi. Ancak bu karar Kayseri’de bazı siyasi isimlerin tepkisine neden oldu.
‘Başkası gelir sizin verdiğiniz isimleri değiştirir’
Elvan Öztürk ise şehir hafızasında yer edinmiş isimlerin korunması gerektiğini vurgulayarak bu kararı eleştirdi. Öztürk; ‘Elbette büyüyen bir şehirde, yeni alanlara şehre hizmet etmiş kişilerin isimlerinin verilmesi gayet doğaldır. Ancak, şehrin kimliği haline gelmiş ve dünya literatürüne girmiş mevcut isimlerin değiştirilmesini sağlıklı bulmuyoruz. Siyaset, etik değerler üzerine inşa edilmelidir. Eğer icraatlarınızı etik değerler yerine sadece sayısal çoğunluğa dayandırırsanız, yarın bu çoğunluk el değiştirdiğinde bir başkası gelir ve sizin verdiğiniz isimleri değiştirir’ ifadelerini kullandı.
Öztürk son olarak Meclis üyelerinin bu konuda hassas olmaları gerektiği yönünde çağrıda bulunarak şöyle dedi; ‘Şehrin Ortak Birikimine Saygı İsimlerden bağımsız olarak söylüyorum: Bu tür tartışmalar, ismi caddeye verilen kişilere de zarar vermekte ve onları yıpratmaktadır. Bugünün yöneticilerinden ricam, şehir hafızasını oluşturan isimlerle oynanmaması konusunda hassasiyet göstermeleridir. Bir kararın kalıcı ve saygın olması için sayısal çoğunluğa değil, şehrin ortak ve kolektif birikimine dayanması gerekir. Bu vesileyle, hem Büyükşehir Belediye Başkanımızı hem de Belediye Meclis üyelerini, şehir kimliğine zarar verebilecek bu tür uygulamalar konusunda daha titiz ve hassas olmaya davet ediyorum.’