Kayseri'de bir yıllık ara sona erdi – Kilo kilo toplanıyor!

Kayseri'de bir yıllık ara sona erdi. Bölge halkı tarafından 'Beyaz ekmek' olarak nitelendiren üründen kilo kilo topluyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Kayseri'de bir yıllık ara sona erdi – Kilo kilo toplanıyor!

Kayseri’de kuraklık nedeniyle verilen bir yıllık ara sona erdi. Bölge halkın ‘Beyaz ekmek’ olarak isimlendirdiği tuzu kilo kilo topluyor. 

Kayseri merkezinin 40 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Sarıoğlan Palas Tuzla Gölü farklı ekosistemi ile dikkatleri çekerken, özellikle gurbetçilerin ziyaretleri ile son dönemde gündeme geldi. 200 kuş türüne ev sahipliği yapan ve 1993 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edilen Palas Tuzla Gölü geleneksel yöntemlerle çıkarılan tuzla bölge halkının geçim kaynağı oluyor.

Kayseri'de bir yıllık ara sona erdi – Kilo kilo toplanıyor!

Tuz hasadı başladı

Kayseri’nin Sarıoğlan ilçesinde bulunan Tuzla Göl’ündeki bir yıllık zorunlu ara sona erdi. Geçtiğimiz yıl yaz aylarında göl suyunda yaşanan azalma, yüksek sıcaklıklar ve yağışların az olması nedeniyle hasat yapamayan Sarıoğlan ilçesi Palas Mahallesi sakinleri, bir yıl aradan sonra 40 derece sıcaklıkta aileleriyle birlikte 'Beyaz ekmek' adını verdikleri tuzu çıkardı.

Tuz nasıl oluşuyor?

Sığ olan göl, yağışlar ile kışın genişlemekte, buharlaşma ile yazın daralmaktadır. Kış ve bahar aylarında aldığı yağışlar nedeniyle genişleyen göl, Temmuz ayından itibaren havaların ısınmasıyla birlikte buharlaşma nedeni ile daralır. Mayıs ve Haziran aylarında eğer yağışlar o yıl beklenen seviyede olursa göl turkuaz rengine dönüyor. Temmuz ayında başlayan sıcaklarla birlikte buharlaşan suyun kenarında kalan tuzlar da vatandaşların ekmek kapısı oluyor.