Kayseri'de 25 işletmede hijyen yetersizliği tespit edilmişti: O haberlerin ardından bakın neler oldu?

Kayseri'de Talas ilçesindeki 25 işletmede gıda ile temas halinde olan personellerin elinden örnek alındı. Laboratuvar ortamında incelenen örneklerde hijyen yetersizliği ortaya çıktı. Medyanın gücü bakın nerede devreye girdi? Detaylar haberimizde…

Kayseri'de 25 işletmede hijyen yetersizliği tespit edilmişti: O haberlerin ardından bakın neler oldu?

Son dönemde gündeme gelen gıda güvenliği ve hijyene yönelik artırılan denetimler, akıllarla nisan 2025 tarihinde kabul gören Kayseri Talas'taki 25 işletmede yapılan gıda güvenliği araştırmasını getirdi. Gıda işletmelerinin hijyeninin yetersiz olduğu tespit edilen araştırmanın ardından medyaya yansıyan gıda zehirlenmesi haberleri yetkilileri harekete geçirdi, denetimler sıklaştı.

Personellerin elinden örnek alındı

Kayseri Talas’ta Gıda Çalışanlarının El Hijyen Durumlarının, Gıda Güvenliği Bilgi ve Uygulamalarının Belirlenmesi isimli araştırma makalesinde Talas ilçesindeki 25 işletmeden 2023-2024 tarihleri arasında gıda ile temas halinde olan personellerin ellerinden örnek alındı.

İncelemede hijyen ‘’yetersiz’’ çıktı

Araştırmacılar tarafından yapılan çalışmada gıda çalışanları ile görüşme yapıldı. Hijyen kurallarına yönelik teknik bilgi düzeyinin yüksek olduğu ancak bu bilgiyi uygulamadıkları ortaya çıktı. Laboratuvar ortamında incelenen örneklerde Enterobacteriacea, E. coli, S. Aureus isimli bakterilerin tespit edildiği bu kapsamda hijyenin yetersiz olduğu belirlendi. Araştırma 2023-2024 tarihleri arasında alından gıda örnekleri ile yapılırken makale 8 Ağustos 2025 tarihinde ERÜ Veteriner Fakültesi Dergisi’nde yayımlandı.

Araştırma  sonucunda, ‘’Gıda satış yerlerindeki çalışanlara sürekli ve etkin bir eğitim programının planlanması ve denetim faaliyetlerinin sıklaştırılması gerektiği kanaatine varılmıştır.’’ ifadeleri yer aldı.

Medyada haberler yer aldı, denetimler sıklaştı

Son dönemlerde medyada gıda zehirlenmesi ile ilgili çeşitli haberler yer aldı. Okullar, toplu yemek yenilen ortamlar, restoranlar dahil gıda kaynaklı hastalık vakaları artış gösterdi. Ancak bu haberlerin medyada yankı uyandırması yetkililerin denetimlerini sıklaştırması yönünde ciddi bir etki oluşturdu.

İlk etapta taklit ve tağşiş ürünlerin duyurulmasının ardından firmaların daha dikkatli davrandığı görülürken gıda zehirlenmesi haberleri de merkez ve yerel yönetimdeki yetkililerin daha hızlı bir şekilde harekete geçmesine neden oldu. Bu doğrultuda Kayseri’de de diğer illerde olduğu gibi denetimlerin il merkezi ve ilçelerde sıklaştığı görüldü.