Kararmayan Aşure tarifi!

Kayserililer kararmayan aşure tarifinden lezzetli bir aşure yemek istiyor. Bu özel günlerin anlam ve önemine yönelik kararmayan aşure tarifi Anadolu Haber Lezzetlerinde!

Kararmayan Aşure tarifi!

Aşure ayı geldi çattı. Her evde fokur fokur bereketle aşure tencereleri kaynamaya başladı. Kayserililer de kararmayan aşure tarifiyle hazırlık yapmak için tezgah başına geçti.

Malzemeler

Muharrem ayının 10. gününden itibaren ay boyunca yapılan aşure bereketin simgesi olarakbilinir. Bu dönemde insanlar yaptıkları aşureyi yakınlarıyla paylaşarak birlik ve beraberliğin pekişmesine katkı sağlar. Kararmayan 15 kaselik aşure tarifi için malzemeler ise şöyle, 2 su bardağı haşlanmış fasulye, 2 su bardağı aşurelik buğday, 2 su bardağı haşlanmış nohut, 2 yemek kaşığı pirinç, 150 gram kuru incir, 1 su bardağından biraz az fındık, 150 gram kuru kayısı, 150 gram kuru üzüm, 2 litre su (buğdayları pişirmek için), 1 tatlı kaşığı karanfil, 4 litre sıcak su (su azaldıkça eklemek için), 1 çay bardağı su (karanfili kaynatmak için), 1 fiske tuz, 3 su bardağı toz şeker, 1,5 su bardağı sıcak süt, 1 fiske karabiber

Kararmayan Aşure tarifi!

Kararmayan aşure hazırlanışı

Kararmayan aşure tarifi en çok araştırılanlar arasında. Hazırlık için ilk olarak yarmayı yıkayın, ardından yumuşayana kadar haşlayın (yaklaşık 25-30 dakika). Yarmanın suyunu dökmeyin. Bir gece öncesinden ıslattığımız nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Tencereye haşlanmış nohutu, haşlanmış fasulyeyi ve yıkanmış pirinci alın. Malzemeleri çok az geçecek kadar sıcak su ekleyin ve 5-6 dakika orta ateşte kaynatın. Bu sırada incirleri ve kayısıları küçük küçük doğrayın, tencereye ekleyin ve biraz pişirin.

Kararmayan Aşure tarifi!

Daha sonra elmaya karanfilleri saplayın ve kabuk tarçın ile tencereye ilave edin. Bu sırada suyunuz az gelirse biraz daha sıcak su ekleyebilirsiniz. Daha sonra orta ateşte kaynamaya bırakın. Ardından portakal suyu, şeker, pekmez ve rendelenmiş portakal kabuğu ekleyin. Daha sonra kabuğu soyulmuş fındık ve kabuğu soyulmuş bademleri ekleyip  1-2 dakika pişirin. Sonra karanfilli elmayı ve kabuk tarçını tencereden alin. Ve tencereyi ocaktan alın. Biraz bekledikten sonra servise hazır hale gelecek aşureyi nar taneleri veya cevizle süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.