Hangi ayda hangi balık yenir? İşte ay ay balık takvimi
Balık hangi ayda yenir? Ocaktan aralığa ay ay balık takvimi, uzman tavsiyeleri ve balığın sağlık faydaları haberimizde. Detaylar haberimizde...
Beslenme uzmanları, anne adaylarının, yaşlıların ve çocukların dengeli ve sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için haftada en az iki kez balık tüketmeleri gerektiğini belirtiyor.
Türkiye denizlerinde sonbahar aylarıyla birlikte balık bolluğu yaşanıyor. Uzmanlara göre özellikle eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında denizden çıkan balık çeşitleri hem tazeliği hem de lezzetiyle sofraları şenlendiriyor.
Eylülde sardalya ve kılıç ön planda
Eylül ayında sardalya ve kılıç balığı en lezzetli dönemini yaşarken, palamut irileşmeye başlıyor. Bu ayda lüfer bulunabiliyor ancak fiyatı oldukça yüksek seyrediyor.
Ekimde lüferin zamanı
Ekim ayında lüfer sofraların en gözde balığı haline geliyor. Aynı dönemde palamut bolluğu yaşanıyor ve tezgahlarda sıkça görülüyor.
Kasımda uskumru ve pisi mevsimi
Kasım ayı uskumrunun en iyi zamanı olarak biliniyor. Ayrıca torik akışı başlıyor. Bu dönemde pisi balığı da yılın en nefis lezzetine ulaşıyor.
Aralıkta hamsi ve tekir bolluğu
Aralık ayına gelindiğinde uskumru, lüfer, palamut ve torik iyice büyüyüp lezzetleniyor. Hamsinin en çıtır zamanı olarak bilinen bu ayda, bol miktarda tekir de tezgahlarda yerini alıyor.
Ay ay balık takvimi
Balıkların lezzetleri türlerine göre değişse de, hangi ayda hangi balığın yenildiği de damak zevki açısından büyük önem taşıyor. İşte uzmanlara göre balık takvimi:
Ocak: Uskumru, lüfer, palamut ve istavrit lezzetini korur. Kefal ve hamsi tam yağlıdır. Tekir ve kırlangıç bol çıkar.
Şubat: Kalkan mevsimi başlar. Tekir bol çıkar. Uskumru, lüfer ve palamut yağını kaybetmeye başlar.
Mart: Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Gümüş balığı fazlaca çıkar.
Nisan: Kalkan yine başta gelir. Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bolca çıkar. Tekir ve barbunya çok tutulur.
Mayıs: Levrek, barbun, tekir ve iskorpit zevkle yenir.
Haziran: Balıkçılık açısından verimsizdir. Tekir, barbun, mercan ve levrek bulunur ama pahalıdır.
Temmuz: Sardalya mevsimi başlar. Kolyoz, istavrit ve uskumru tavaya uygundur.
Ağustos: Çingene palamudu çıkar. Sardalya en lezzetli dönemindedir. Kılıç balığı tavsiye edilir.
Sağlıklı bir yaşam için sofralardan balığı eksik etmemek ve haftada en az iki kez tüketmek gerekiyor.

