Hafif ve Besleyici Sütlaç Tarifi - Türk Mutfağı
Sütlü tatlıların en hafif ve pirincin en tatlı hali olan sütlaç tarifini sizler için hazırladık. Düşük kalorili olsun tatlı ihtiyacımı karşılasın, üstelik de besleyici olsun diyorsanız sütlaç idaeal bir seçim. Besin değeri yüksek olan bu tatlıyı hem sıcak hem de soğuk şekilde tüketmeniz mümkün... Peki evde hızlı ve pratik sütlaç nasıl yapılır? Bu sorunun yanıtını sütlaç yapımı tarifimizde bulabilirsiniz.
Sütlü tatlıların en hafif ve pirincin en tatlı hali olan sütlaç tarifini sizler için hazırladık. Düşük kalorili olsun tatlı ihtiyacımı karşılasın, üstelik de besleyici olsun diyorsanız sütlaç idaeal bir seçim. Besin değeri yüksek bu tatlıyı hem sıcak hem de soğuk şekilde tüketmeniz mümkün... Peki evde hızlı ve pratik sütlaç nasıl yapılır? Bu sorunun yanıtını sütlaç yapımı tarifimizde bulabilirsiniz.
Hafif ve besleyici sütlaç için gereken malzemeler
1 litre süt
1 su bardağı pirinç
2 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
Sütlaç yapımı
Sütlaç yapımı için öncelikle pirinçleri iyice yıkayın ve bir tencereye ekleyin.
Üzerine 2 su bardağı suyu ilave ederek önce orta ısıda, kaynamaya bırakın.
Başka bir tencerede sütü ısıtın, kaynamaya yakın haşlanıp yumuşamış pirinci tencerede kalan suyuyla birlikte koyup pirinçler iyice yumuşayıp dağılana kadar pişirin.
Pirinçler yumuşayıp, suyunu çekince üzerine sütü de ilave edin ve yüksek ateşte kaynayıncaya kadara sık sık karıştırarak pişirin.
Kaynayınca altını kısın ve biraz daha pişirmeye devam edin. 20 dakika da kısık ateşte pişirin. Pişirirken ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin.
Toz şekeri ve vanilyayı da koyup birlikte 2-3 dakika daha karıştırarak pişirin. Servis yapacağınız kaselere paylaştırın. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırın.
Daha sonra şekeri de ekleyerek karıştırmayı sürdürün ve 5 dakika daha pişirin ardından ocaktan alın.
Pişen sütlaca vanilyayı da ilave ederek ısısını kaybedene kadar karıştırın.
Hazır olan tatlıyı kaselere bölün zevke göre soğuk yahut sıcak tüketin.
Sütlaca nişasta eklenir mi?
Sütlaca nişasta eklenmez bunun nedeni nişastanın pelte bir dokuya sahip olmasıdır. Sütlaç ise bunun aksine akışkan olmalıdır. Bunu da pirinç unuyla saplayabilirsiniz. Pirinç unu ilave edildiğinde pirinçten çok da farklı olmadığı için doğal lezzeti bozulmayacaktır.
Sütlaçta kırık pirinç neden kullanılır?
Sütlacın kıvamını ayarlayabilmek için yapılan bu tercih, sütlacın daha çabuk pişmesini sağladığı gibi nişastasını da hızlı salmasını kolaylaştırır. Bütün pirinçte pişme süresi uzar ve bu sürede süt buharlaşır.
Sütlacın üzerine tarçın yerine ne tercih edilebilir?
Tarçın aromasını sevmeyen ve erchi etmeyenler için iri çekilmiş fındığı tavada veya fırında bir miktar kavurduktan üzerine serpebilirsiniz.
Sütlaç hangi koşullarda saklanmalı?
Sütlacın yapıldığı gün içinde tüketilmesi gerekiyor. Kıvamı gittikçe daha koyulaşacağı ve içindeki pirinçler şişeceği için ilk günkü yeme zevki kalmayacaktır. Bu nedenle kişi sayısına göre yapılmasına dikkat etmek mantıklı olacaktır.