Kayseri'de Suriyeli gerginliği

Melikgazi ilçesine bağlı ve yaklaşık 200 hane Suriyelinin yaşadığı Yıldırım Beyazıt Mahallesi'nde bazı evlere, işyerlerine ve araçlara kimliği belirsiz kişi ve kişilerce zarar verildi. Mahallede yaşayan Suriyeliler tedirgin.

Kayseri'de Suriyeli gerginliği

Halep’in köylerinden gelen yaklaşık 200 hane Suriyelinin yaşadığı Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nde, hafta sonundan itibaren evlere, araçlara ve işyerlerine saldırılar gerçekleşti. Saldırıları kimlerin yaptığı hakkında bilgisi olmayan Suriyeli mahalle sakinleri tedirgin olduklarını ifade etti.
4 yıl önce savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve Kayseri’ye yerleşen 57 yaşındaki 4 çocuk babası Abdullah Hacı’nın evi Cumartesi günü saat 23.00 sularında taşlandı. O esnada eşi ve çocuklarıyla birlikte evde olduklarını söyleyen Abdullah Hacı, ‘Cam kırılınca dışarı çıktım ama kimseyi göremedim. Çocuklarım da, ben de çok korktuk ve çok üzüldük’ dedi.

‘TEKRAR SAVAŞ İSTEMİYORUZ’

Daha sonraki iki gün boyunca evinin taşlandığını ve araç lastiklerine zarar verildiğini belirten Hacı,  ‘Bizim elimizden bir şey gelmez ki, bize niye böyle bir şey yapıyorlar? Şehitlerden dolayı olabilir ama belki de çocuklar geldi kırdı, bilemiyoruz. Bizim elimizden gelen bir şey olsa biz zaten onu yapacağız. Zaten biz Suriye 'deki savaştan buraya kaçtık. Tekrar savaş istemiyoruz. Şehitlerimiz var. Allah rahmet eylesin. Biz de üzüldük onlar kadar. Türkiye bir İslam devleti ve biz de o yüzden buraya geldik. Bize Araplar değil, Türkler yardımcı oldu. O yüzden biz Türkiye 'nin yanındayız. Biz burada sanki kendi kardeşlerimizle beraber yaşıyoruz, aramızda bir fark yok. Ev kiramızı, vergimizi ve faturalarımızı veriyoruz, hiçbir şeyden kaçmıyoruz. Sadece bize bunları yapmalarına üzüldük.’

SALDIRILARDAN DOLAYI EVİNİ TERK ETTİ

Üç gündür devam eden olaylardan dolayı evinden taşınmak zorunda kaldığını dile getiren Abdullah Hacı, ‘Biz Kızılay kart ile yaşıyoruz. Bir de çocuklarımdan biri kör olduğu için onun rapor parası var. Bu saldırılar olunca İHH (İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı) bize oğlum için bir ev verdi, oraya taşınacağız. Üç gündür evimize saldırıyorlar, bir binada olursak bunları yaşamayız. Ama biz Türkiye’den Avrupa’ya ya da diğer ülkelere gitmeyeceğiz. Türkiye İslam devletidir, burada kalacağız’ ifadelerini kullandı.

‘İDLİB ŞEHİTLERİNE BİZ DE ÜZÜLÜYORUZ’

Saldırıya uğrayan bir diğer mahalle sakini 7 yıl önce Türkiye’ye sığınan52 yaşındaki kasap dükkanı sahibi Rıdvan El Hindavi. Pazartesi sabahı geldiğinde işyerinin camlarını kırık bulduğunu söyleyen Hindavi, ‘Ben olay görmedim, komşularım Pazar gecesi saat 22.00 civarında yaklaşık 15 kişilik bir grubun ellerinde taşlarla camları kırdığını söyledi. Yanımdaki restoran ve berber dükkanının da camları kırık. İdlib 'te şehitlerimiz oldu. Sanırım insanların da canları bunlara sıkıldı. Ama onlara biz de üzülüyoruz. Bizim için farklı değiller’ dedi.

CAMINDA ASILI TÜRK BAYRAĞI DA İŞE YARAMADI

Dükkanının camında Türk bayrağı asılı olan Hindavi, atalarının Türk olduğunu, bu nedenle camında Türk bayrağı bulunduğunu belirtti. Hindavi, Türkiye’de mutlu olduğunu, ne Avrupa’ya ne de Suriye’ye gitmek istediğini dile getirdi.
‘FİTNE ÇIKARMAK İÇİN SURİYELİLER DE SALDIRMIŞ OLABİLİR’
36 yaşındaki Mervan Hellag ise, Danişmentgazi Mahallesi (Eskişehir Bağları)’nde Cumartesi gecesi aracına zarar verildiğini ifade etti. Aracının camlarının kırıldığını ve araç içerisindeki birkaç aksama zarar verildiğini söyleyen Hellag, ‘Arabama neden zarar verdiklerini ve kimlerin zarar verdiğini bilmiyorum. Ama Türk milleti çok iyi. Biz onlardan kötülük görmedik. Birkaç kişi yaptıysa da onlara bir şey diyemeyiz. Ben kimin yaptığını bilmiyorum ama olayı Suriyeliler de yapmış olabilir. Belki fitne için yapıyor olabilirler. Şu durumda her şey olabilir’ diye konuştu.

‘TÜRK ASKERİ BİZİM İÇİN SURİYE’DE’

Türk askerinin Suriye’de kendileri için bulunduğunun farkında olduğunu söyleyen Hellag, ‘Biz Avrupa 'ya gitmeyi düşünmüyoruz. Burası bir İslam devletidir. Şehitler için biz de üzüldük. Türk askeri Suriye 'yi kurtarmak için oradadır. Bizler bu durumun farkındayız’ ifadelerini kullandı.

BAŞKA MAHALLELERDE DE MALA ZARAR VERME OLAYLARI YAŞANDI

Yıldırım Beyazıt ve Danişmentgazi Mahalleleri’nin dışında Keykubat ile Fevziçakmak Mahalleleri’nde de Suriyelilerin mallarına zarar verildiği bildirildi.
Haber Merkezi