Et zamlanınca en ucuz gıdaya talep patladı

Ekonomik açıdan uygun fiyatlı olması ve özellikle artan hayat pahalılığı karşısında aileler için tercih sebebi olan makarna, Tüm Gıda ve Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) tarafından yayımlanan rapora göre yıl geçtikçe tüketimi de arttı.

Et zamlanınca en ucuz gıdaya talep patladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tüm Gıda ve Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Sektör Raporu’na göre Türkiye’de makarna tüketimi son yıllarda artış gösteriyor. Ekonomik açıdan uygun fiyatlı olması özellikle artan hayat pahalılığı karşısında aileler için tercih sebebi olurken uzun raf ömrü stoklanabilirliği ve ihtiyaç anında hızlı kullanım avantajını beraberinde getiriyor.

2022 yılında zirveyi gördü

Kişi başı yıllık makarna tüketimi 2015 yılında 6,04 kilogram olarak kaydedildi. Bu dönemde enflasyon oranı ise yüzde 5,71 seviyesinde gerçekleşti. İzleyen yıllarda tüketimde önemli artışlar yaşandı. 2019 yılında kişi başı yıllık tüketim 7,31 kilograma yükselerek dikkat çeken bir artış kaydetti. 2022 yılında bu rakam 7,50 kilogram olarak gerçekleşti. 2023 yılında ise kişi başı tüketim 7,12 kilogram seviyesinde ölçüldü. 2024 yılı tahmini kişi başı makarna tüketimi ise 7,25 kilogram olarak öngörülüyor.

Toplam makarna tüketiminde de önemli artışlar görüldü. 2015 yılında 490.359 ton olan toplam tüketim, 2019 yılında 633.910 tona yükseldi. 2024 yılı tahmini toplam tüketim miktarı ise 641.084 ton olarak belirlendi.

Uygun fiyatlı olması nedeniyle makarna özellikle düşük ve orta gelirli ailelerin sofralarında sık tercih edilen bir gıda olurken protein kaynağı olan et ürünleri yüksek fiyatları nedeniyle daha az tüketiliyor. TÜİK enflasyon verilerine göre 2005 yılında asgari ücretle alınabilen dana eti miktarı 40 kilogram olduğu görüldü.