Esnaf açıkladı: Kayseri'de alışılmadık tablo, gileburu el yakıyor
Kayseri'de gileburu zirai dondan etkilendi. Esnaf alışılmadık tabloyu anlattı. Ürün azaldı, fiyatlar cep yakıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...
Kayseri’ye özgü ve halk arasında şifa kaynağı olarak bilinen gileburu, bu yıl yaşanan zirai don nedeniyle yok denecek kadar az çıktı. Yaklaşık 50–55 yıldır gileburu satışı yapan esnaf Mustafa Eğilmez, bu yıl ürünün neredeyse hiç çıkmadığını belirterek fiyatların kısa sürede daha da artabileceği uyarısında bulundu.
Uzun yıllardır bu işi yaptığını söyleyen Eğilmez, gileborunun özellikle böbrek taşını düşürücü etkisiyle bilindiğini, ayrıca tansiyon ve şekeri dengeleyici özelliği nedeniyle yoğun talep gördüğünü ifade etti. Eğilmez, ‘Bu ürün Türkiye’de neredeyse sadece Kayseri ve çevresinde yetişir. Özellikle Barsama tarafı, Bünyan çevresi ve Sivas’ın Şarkışla taraflarında olur. Başka yerde bulunmaz,’ dedi.
Rekolte yüzde 5’e kadar düştü
Geçtiğimiz yıl gileburunun bol olduğunu söyleyen Eğilmez, ‘Geçen sene verim yüzde yüzdü. Bu sene ise zirai don nedeniyle yüzde beşlere kadar düştü. Yani neredeyse ürün yok,’ dedi. Özellikle Sivas ve çevresinde havaların uzun süre soğuk gitmesi nedeniyle dağlardan toplanan gileburunun da bu yıl çıkmadığı belirtildi.
Fiyatlar artmaya devam edecek
Gileburunun şu an 500–600 lira bandında satıldığını belirten esnaf, birkaç gün içinde fiyatın bin lirayı bulabileceğini dile getirdi. Geçtiğimiz yıl 250–300 liraya satılan ürünün bu denli yükselmesinin en büyük sebebinin yokluk olduğunu vurgulayan Eğilmez, nakliye, bidon ve işçilik maliyetlerinin de fiyatlara eklendiğini söyledi
Talep çok, ürün yok
Türkiye’nin dört bir yanından talep geldiğini ancak ürünü yetiştiremediklerini ifade eden Eğilmez, ‘Satış süper ama mal yok. Her yerden isteniyor, veremiyoruz,’ diyerek durumun ciddiyetini ortaya koydu. Gileburu ağaçlarının iki yılda bir verime girdiğini hatırlatan satıcı, gelecek yıl da bol ürün beklentisinin zayıf olduğunu belirtti .
‘İnşallah olur da fiyatlar düşer, fakir fukara da içer,’ diyen Eğilmez, bu yıl gileburunun dar gelirli vatandaşlar için ulaşılması zor bir ürün haline geldiğini sözlerine ekledi
